Bisericile maramureșene din lemn, vizitate tot mai des de Crăciun

28 Dec 2017

rsz bisericaMii de turişti români, dar şi străini au vizitat în timpul vacanţei de Crăciun cele opt biserici din lemn cuprinse în patrimoniul UNESCO, a declarat, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Maramureş, Amalia Babici Man.


„Turiştii români, dar şi străinii au fost curioşi să vadă aceste vestigii arhitectonice din lemn construite în satele maramureşene în urmă cu sute de ani. Programul nostru 'Crăciun în Maramureş' i-a încurajat pe turişti să viziteze aceste monumente de patrimoniu, acum mult mai bine puse în atenţia publicului, inclusiv cu iluminat nocturn, locuri de parcare şi puncte de informare, dar şi ghizi locali care pot oferi detalii despre istoria fiecărei bisericuţe din lemn. De altfel, bisericile din lemn, inclusiv cele cuprinse în patrimoniu UNESCO, au fost incluse într-un pachet special care a primit numele de 'Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania'. Anul acesta putem afirma că oferta noastră turistică s-a bucurat de succes şi pe viitor ne gândim la alte formule prin care să încurajăm turiştii să viziteze odată ajunşi în judeţ şi aceste obiective cu totul aparte în geografia satului”, a spus Amalia Babici Man.

Potrivit acesteia, turiştii care au petrecut vacanţa de Crăciun în Maramureş au participat la majoritatea evenimentelor organizate de administraţiile locale, CJ, unele parohii şi pensiuni rurale.


„Majoritatea turiştilor au ajuns în judeţ cu câteva zile înaintea sărbătorii, ştiind de programul 'Crăciun în Maramureş', mulţi dintre aceştia participând la un amplu eveniment găzduit de Muzeul Satului din Baia Mare, unde au fost prezentate datinile şi tradiţiile de Crăciun şi Anul Nou din cele patru zone etnofolclorice, iar pe alţii i-am revăzut la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă din municipiul Sighetu Marmaţiei sau la parada brondoşilor (mascaţilor) din oraşul Cavnic, dar şi la o serie de spectacole de colinde organizate de primării, parohii şi chiar de proprietarii unor pensiune din sate. De asemenea, în unele oraşe şi sate, publicul dar şi turiştii au participat la concertele de colinde susţinute de artistul Ştefan Hruşcă”, a precizat Amalia Babici Man.

Turiştii care au vizitat bisericile de lemn aflate în patrimoniul UNESCO au fost impresionaţi de înălţimea turlei şi de arta prelucrării lemnului făcută manual, acum mai bine de 400 de ani.

„Bisericile de lemn din Maramureş au o anumită particularitate care atrage atenţia imediat - turla înaltă de câţiva zeci de metri. E atât de înaltă încât aproape că o poţi vedea din orice parte a satului. Când ajungi lângă biserică, poţi distinge formele date de meşter pentru a îmbina lemnul, formele sculptate dar şi un interior pictat cu scene religioase cum rar poţi întâlni prin alte biserici din ţară. Am auzit mereu vorbindu-se despre aceste biserici, am văzut filme documentare şi articole pe internet, însă e cu totul altfel când ajungi să vezi cu ochii tăi o asemenea construcţie. Pentru noi a fost o vacanţă cu totul deosebită, aici, în Maramureş” a spus Ioana Dumitru, venită din Constanţa, împreună cu familia, pentru a petrece Crăciunul şi Anul Nou în Maramureş.

Conform reprezentantului filialei locale a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural - ANTREC, câteva mii de turişti, majoritatea români, petrec sărbătorile de iarnă în Maramureş, aceştia fiind cazaţi în pensiunile rurale, hotelurile sau motelurile din oraşe şi din staţiunile montane.

Autor: Leontin Cupar

Fosile descoperite recent în Germania demonstrează că moliile şi fluturii există pe planeta noastră de cel puţin 200 de milioane de ani, ...
Vă mai aduceți aminte de acele gogoși pufoase pe care le făcea bunica de fiecare dată când mergeați la ea în vacanțe? De ce nu v-ați ...
Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici de la Universitatea Sheffield, creierul uman are un scaner wireless pentru emoţiile umane, al cărui ...
Medicii avertizează că oprirea unui strănut poate să aibă consecinţe fizice grave. De asemenea, un strănut oprit poate să dăuneze urechii ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Ianuarie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

ULTIMELE ŞTIRI

În sfârşit, vine iarna!

Meteorologii atenţionează că vremea se înrăutăţeşte în jumătatea de ...

O varietate de ceapă persană, o armă potenţială împotriva rezistenţei la antibiotice

O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta ...

Pliculeţele de ceai - utilizări mai puţin cunoscute!

În anotimpul rece oamenii beau mai mult ceai decât în mod ...

România participă la cea de-a 83-a ediție a Expoziţiei Internaționale “Săptămâna verde”

În perioada 19 - 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea ...

Cod roşu de avalanşă în Munţii Făgăraş

Meteorologii avertizează că cel puţin până mâine seară riscul ...

Cod Portocaliu de ninsori și viscol

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere este pregătită ...

Legea așteptată de fermieri!

ATENȚIE! AUTORITĂȚILE CU ATRIBUȚII DE CONTROL NU VĂ MAI POT SANCȚIONA FĂRĂ SĂ ...

A fost creat iaurtul care poate duce la vindecarea cancerului

Oamenii de ştiinţă din Singapore au descoperit că iaurtul pe bază de broccoli ...

Legumicultorii se modernizează și își încălzesc serele cu energie solară

Legumicultorii care deţin sere şi livrează în timpul iernii legume pe ...

Biroul județean de informare turistică, inaugurat la Sfântul Gheorghe

Un birou judeţean de informare turistică, unde vizitatorii pot găsi ...

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat cu puțin timp în urmă pe cine a desemnat ca premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, ...

Elevii de la oraş vor învăţa despre importanţa consumului de lactate

Peste 850 de copii din mediul urban vor învăţa până în data ...

Pârtia de schi de la Şugaş Băi a fost redeschisă

Pârtia mică de schi din staţiunea Şugaş Băi, aflată la aproape zece ...

Adolescenţii care privesc reclame la junk food, mai predispuşi la o alimentaţie nesănătoasă

Adolescenţii care se uită prea mult la reclamele pentru alimente nesănătoase ...

Un dinozaur construit din piese lego la Muzeul Etnografic

O lucrare de mari dimensiuni, construită din piese de Lego şi având ca ...