”Ziua Stejarului” în satul Mercheaşa din județul Brașov

04 Sep 2017

 

04.09 stejarCel mai bătrân stejar din România, în vârstă de peste 900 de ani, potrivit specialiştilor, va fi sărbătorit în ziua de 23 septembrie, în cadrul ”Zilei Stejarului”, aflată la a doua ediţie, printre evenimente numărându-se un concurs de alergare, un târg de produse tradiţionale, un atelier de bricolaj şi o proiecţie de filme documentare despre natură.


Manifestările vor avea loc în satul Mercheaşa, pe teritoriul căruia se află stejarul numit şi ”Bătrânul Carpaţilor”, au anunţat azi, într-o conferinţă de presă organizatorii, Asociaţia Carpaterra.
”Ariile protejate din satul Mercheaşa (Stejarul Secular de la Mercheaşa şi Situl Natura 2000 Dealurile Homoroadelor) merită să fie cunoscute şi apreciate atât de localnici cât şi de turiştii care vizitează aceste zone. Fiind una din cele mai izolate localităţi din judeţ, aflată la 70 de kilometri de municipiul reşedinţă, fără cale ferată, fără autobuz zilnic de transport către Braşov, mercheşenii s-au dezvoltat oarecum independent de influenţele urbane ale secolului XXI. Natura, obiceiurile şi meşteşugurile au rămas neschimbate faţă de secolul trecut, iar acest lucru este o mare atracţie pentru turismul actual. De anul trecut de când am organizat prima ediţie a evenimentului ne-am propus, pe lângă promovarea stejarului secular, şi conştientizarea localnicilor despre valoarea ştiinţifică a acestuia şi potenţialul economic pe care-l poate dezvolta stejarul prin atragerea de turişti”, a declarat preşedintele Asociaţiei Carpaterra şi managerul proiectului, Cătălin Cantor.
Programul manifestărilor dedicate ”Zilei Stejarului” va cuprinde o serie de activităţi care se vor desfăşura pe tot parcursul zilei de 23 septembrie.
Startul va fi dat de concursul de alergare Gorun Trail, care se va desfăşura pe două trasee, unul de 32 de kilometri cu o diferenţă de nivel de 600 de metri între satul Mercheaşa - stejarul secular - Complexul Geologic Racoş, altă arie protejată din subordinea Asociaţiei Catrpaterra şi înapoi în satul Mercheaşa, iar cel de-al doilea traseu măsoară 10 kilometri, distanţa dintre satul Mercheaşa - stejarul secular şi retur.
Anul trecut au participat la concurs un număr de 270 de alergători din ţară, dar şi din Olanda şi Portugalia. La ediţia din acest an s-au înscris până acum, cu patru zile înainte de încheirea înscrierilor, un număr de 250 de persoane, a precizat coordonatorul concursului de alergare, Silviu Neculai Pelei.
”Este un eveniment foarte aşteptat, traseele sunt accesibile oricui doreşte să alerge în aer liber. Traseele traversează şi păşunea de peste 1.000 de metri pătraţi în care se află alte câteva sute de stejari seculari. Traseul este unul deosebit”, a precizat sursa citată.
Un târg de produse tradiţionale, un concurs de pictură, un atelier de bricolaj, o proiecţie de filme documentare despre natură, muzică străveche în trei locuri din sat (tulnice, fluiere, tobe, harpă) şi o expoziţie de fotografie şi video intitulată ”Arbori seculari din România” sunt alte manifestări desfăşurate cu această ocazie.
”Cred că ediţia a doua a ”Zilei Stejarului” va aduce în sat şi mai mulţi turişti decât anul trecut. În 2016 vă pot spune din statisticile exacte pe care le avem că au înnoptat în satul Mercheaşa 70 de persoane în gospodăriile localnicilor, în condiţiile în care în Mercheaşa nu există pensiuni sau cabane. Anul acesta au fost persoane care ne-au sunat să suplimentăm numărul de locuri în gospodăriile localnicilor, ceea ce ne face să credem că acest eveniment este un succes, iar oamenii au beneficiat direct de pe urma manifestării”, a adăugat Silviu Neculai Pelei.
Stejarul secular de la Mercheaşa a fost descoperit în anul 2010, în urma unui concurs organizat pentru copii de către Fundaţia 'Mihai Eminescu Trust'. O fetiţă din satul Mercheaşa a făcut descoperirea, după care Asociaţia Carpaterra împreună cu Institutul de Cercetare Agricolă şi Silvică Braşov au făcut evaluarea vârstei stejarului după o metodă stabilită de cercetătorii englezi care au măsurat timp de 300 de ani un stejar într-o zonă din Anglia şi au observat că acesta creşte un peste metru într-o sută de ani, la o distanţă de 110 cm de sol.
”Un calcul simplu ne-a arătat că stejarul de la Mercheaşa care are 9,3 metri circumferinţa şi fiind din aceeaşi specie şi tot pe o păşune deschisă are peste 900 de ani, după evaluările făcute de noi împreună cu cercetătorii de la ICAS Braşov. În jurul stejarului, la o distanţă de 150 de metri, s-a construit un gard pentru a fi protejat, iar cei care vin cu maşina trebuie să-şi parcheze autoturismul la o distanţă de 400 de metri de stejar”, a mai spus Cătălin Cantor.
Satul Mercheaşa are 400 de locuitori, aparţine de comuna Homorod şi se află la 70 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. Din DN13 se ajunge în sat pe un drum neasfaltat cu o lungime de 10 kilometri.

Sursa:agerpres.ro
Sursa foto:bzi.ro

Mina de diamante din orașul Kimberly (Africa de Sud), cunoscută sub numele de The Big Hole a intrat în exploatare în anul 1871, ...
Găteala dâmbovițeană mai ales, cartofii pot fi umpluți cu multe și de toate (cartofii umpluți sunt o comoară la casa și la masa omului: se ...
Vedem descoperiri științifice incredibile făcute zilnic, dar noi cercetări indică faptul că există un decalaj destul de mare în ceea ce ...
Dolofan, rotund, alungit sau putin turtit, de un portocaliu care da un plus de culoare toamnei, dovleacul este o vedeta in felul sau printre ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Septembrie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

ULTIMELE ŞTIRI

Două drumuri de legătură între Oradea şi comune limitrofe vor fi reabilitate

 

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, alături de primarii din ...

Jurnaliştii Radio Chişinău, parte a echipei Radio România

Incepând de astăzi, 13 jurnalişti de la Radio Chişinău participă la un ...

Consumul de miere în România este de trei ori mai mic decât media europeană

Consumul de miere în România este de 500-600 de grame pe locuitor ...

Furtuni violente în vestul țării. Bilanțul este catastrofal

8 morți și 68 de răniți.

Update: Numărul victimelor în urma futunii ...

Sărăcia, abuzul și dizabilitatea, principalii factori ai separării copiilor de familie

9.614 copii au fost separaţi de familie în ultimul an, aceştia fiind daţi ...

Fructele vor fi în centrul atenției, la Bistrița

Staţiunea de Cercetări Pomicole din Dealul Târgului - Bistriţa Năsăud va ...

”Noaptea Liliecilor” la Grădina Botanică din Cluj-Napoca

 

”Noaptea Liliecilor”, un eveniment de popularizare a ...

Petre Daea a discutat cu Ambasadorul Statului Qatar despre sectorul ovin

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, s-a ...

„Ziua Porumbului” cu producții record în județul Ialomița

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a participat joi (14 ...

17 septembrie - Ziua Internațională a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Pe 17 septembrie este marcată în toată lumea Ziua Internațională a ...

Începe Târgul ”Gaudeamus Carte Şcolară”

 

Cea de-a XV-a ediţie a Târgului ”Gaudeamus Carte ...

Crește numărul produselor tradiţionale atestate în județul Covasna

 

Peste 20 de produse tradiţionale au fost atestate în ultimii trei ...

Reuniune de succes a difuzorilor publici din întreaga lume

La Casino Sinaia, s-a încheiat cea de-a 26-a Conferinţă PBI 2017 (Public ...

Radio România – punct nodal pe un Drum al Mătăsii informaționale

Astăzi, la hotel Palas - Sinaia, în prezenţa Ministrului Culturii și ...

Congresul Internațional al Muzeelor la Slobozia

 

Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia vă invită, în ...