-

Fermier in Romania

Ferma este locul în care procesul ecologic începe şi unde iau naştere produsele ecologice proaspete, de înaltă calitate pe care le cumpăraţi de la supermarketul local, restaurant sau pieţele fermierilor.

Fermele înscrise în sistemul de agricultură ecologică fac tot posibilul pentru a obţine alimente din mediul înconjurător folosind sisteme cât mai apropiat posibile de cele existente în mod natural.

Tăierile de formare ale caisului trebuie făcute pe cât posibil în perioada de vegetaţie şi au drept scop formarea scheletului coroanei într-un timp cât mai scurt. Nu se vor face tăieri severe, mai ales în uscat, deoarece acestea stimulează creşterea şi aşa mare a pomilor tineri şi întârzie intrarea pe rod. Pentru deschiderea unghiurilor de inserţie mici, la unele soiuri, se recomandă tăieri de transfer pe ramificaţii laterale, în vederea consolidării acestora şi evitarea dezbinării mai târziu, sub greutatea fructelor.

Principalele boli cunoscute ale caisului sunt: monilioza, făinarea, ciuruirea frunzelor, plum-poxul şi cancerul uscat, care netratate pot compromite producţia anului în curs şi pe cea a anului următor.

Dintre dăunători se pot aminti: gărgăriţa fructelor, insectele defoliatoare, păduchi de frunze, păduchele ţestos, păduchele din San Jose, păianjenii, care pot provoca defoliarea pomilor cu toate implicaţiile care decurg de aici. Bolile se combat prin 1-2 tratamente înainte de înflorit cu zeamă bordoleză 1.5-2.0 % iar după înflorit cu fungicide organice sau sistemice.

Pagina 202 din 204