-

România rămâne fără tineri interesați de o afacere în agricultură

Fermierii României îmbătrânesc pe zi ce trece, în timp ce tinerii schimbă timid generațiile în agricultură.

Tot mai puțini tineri își doresc să se implice în acest domeniu, care implică multă muncă și oportunități greu de exploatat.

România are mai puțin de 10% fermieri tineri din totalul fermierilor, comparativ cu Austria 22% sau Polonia 20%. Clasamentul nu este întru totul defavorabil pentru țara noastră dacă privim către vecinii din Marea Britanie 5,6% sau Olanda 5%.

„Ne-au ajutat fondurile europene”, spune Iliescu Visu, președintele Asociației Tânărul fermier, într-o intervenție în emisiunea Viață la țară, de la Radio Antena satelor.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri a fost majorat la 100.000 de euro, în 2018.

Raul Mărunțoiu, din județul Constanța, tânăr absolvent de Drept și Agronomie, care a ales să lucreze în agricultură, preluând de la tatăl său ferma familiei, spune că printre principalele probleme cu care se confruntă un fermier aflat la început de drum se numără: lipsa capitalului de pornire, deoarece o afacere în agricultură presupune o investiție semnificativă în utilaje, semințe și substanțe chimice sau tratamente, dar și lipsa unui teren, pe care nu toți au avantajul să îl moștenească.

O soluție, spune fermierul, ar fi arendarea suprafețelor de teren libere de contract, aflate în patrimoniul Agenției Domeniilor Statului.

Sursa: Emisiunea Viață la țară

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite

 • Fermierii solicită autorităților programe de investiții pentru încurajarea producătorilor autohtoni

  Fermierii solicită autorităților programe de investiții pentru încurajarea producătorilor autohtoni.

 • Peste 100 milioane de lei, pentru modernizarea sistemelor centralizate de încălzire

  Ministrul lucrărilor publice, Ion Ştefan, a aprobat ordinul privind repartizarea sumei de 112,5 milioane lei pentru cofinanţarea lucrărilor de investiţii în modernizarea, reabilitarea şi retehnologizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică din 9 localități.

 • Metodologia-cadru de organizare a examenului național de definitivare în învățământ

  În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, Ministerul Educației și Cercetării a adoptat următoarele modificări și completări ale Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului de definitivat:

 • A apărut calendarul susținerii examenului de Bacalaureat

  S - a aprobat noul calendar de organizare și desfășurare a examenului național de Bacalaureat. Astfel , înscrierile la Bacalaureat încep în 3 iunie, din 22 iunie au loc examenele scrise, iar în 30 iunie este programată afişarea rezultatelor.

  Se consideră centru de examen , unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele:

  organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate;sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeași clădire;sălile dețin sisteme de supraveghere audio-video.

  20200525 123433

  Până la data de 8 iunie, Comisia județeană de bacalaureat va nominaliza centrele de examen dintre unitățile de învățământ care îndeplinesc condițiile enumerate mai sus și centrele zonale de evaluare, precum și unitățile de învățământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidați și maximum 1.000 de candidați.

  Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține probele pentru examenul național de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

  Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie, conform unei metodologii realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordin de ministru.

  Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile județene de bacalaureat, comisiile de bacalaureat din centrele de examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia județeană de contestații au obligația aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securității igienico-sanitare a elevilor și a întregului personal implicat în desfășurarea examenului național de Bacalaureat.

  Sursa: Viorel Grosu

  Foto: pixabay

 • Calitatea apei pentru scăldat. În ce parametri trebuie să se afle

  Nu mai e mult până când căldura de afară şi implicit încălzirea apelor de suprafaţă, ne vor "îmbia" să tragem o fugă până la "o scaldă".