-

Pesta porcină africană, depistată în Răcari şi la fondul de vânătoare de la Finta

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din Răcari şi la un fond de vânătoare din Finta, transmite Prefectura Dâmboviţa.

"Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 8.08.2019, ora 16,00, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, şi anume: Oraş Răcari, Sat Ghimpaţi: 1 gospodărie; Fondul de Vânătoare 28 Finta (porc mistreţ)", precizează Prefectura Dâmboviţa.

Au fost adoptate planurile de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană.

S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul zonelor de restricţii, fiind plasaţi sub observaţie sanitară veterinară, până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemiologic.

S-a dispus recoltarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode care nu dislocă efectivul.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricţie şi efectuarea de acţiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa, în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul localităţii.

"Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale.

Totodată, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire ea având un puternic impact la nivel economic şi social", se mai arată în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa.

Sursa: Agerpres

Foto: pixabay.com

Articole înrudite

 • Despăgubiri de aproape 680.000 de lei pentru crescătorii de porci din Teleorman

  Peste 300 dintre crescătorii de porci din Teleorman, afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane (PPA), au fost despăgubiţi.

 • Galaţi: Focar de pestă porcină africană la marginea localităţii Munteni

  Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a aprobat planul de măsuri ca urmare a apariţiei unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie de la marginea localităţii Munteni.

 • Dâmboviţa: Pesta porcină africană, confirmată în gospodării din comuna Poiana

  Pesta porcină a fost confirmată, vineri, în două gospodării din localitatea dâmboviţeană Poiana.

 • Olt: Pestă porcină africană în opt localităţi

  Toţi porcii din satul Slăveni, comuna Gostavăţu, vor fi ucişi preventiv din data de 1 august 2019.

 • Bulgaria a început sacrificarea porcilor în apropiere de graniţa cu România

  Bulgaria a început miercuri, 17 iulie, sacrificarea porcilor în districtul Ruse, la graniţa cu România, după confirmarea pestei porcine africane la unele gospodării din regiune, transmit Sofia Globe şi Reuters.

  În iulie, statul bulgar a raportat 30 de cazuri de pestă porcină africană în câteva regiuni, inclusiv în oraşele Plevna şi Belene, cel din urmă situat aproape de graniţa cu România.

  Bulgaria intensifică măsurile de prevenire a răspândirii pestei porcine africane şi de protejare a industriei de creştere a porcilor, evaluată la 600 milioane de leva (344 milioane de dolari), a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Desislava Taneva. “Această industrie competitivă acoperă 40% din consumul intern de carne de porc”.

  Companiile din silvicultură vor plăti 150 de leva pentru fiecare mistreţ ucis, în condiţiile în care autorităţile bulgare vor să reducă semnificativ densitatea populaţiei de porci mistreţi în zonele aflate de 20 de kilometri de focarele de pestă porcină africană, a anunţat la o conferinţă de presă Desislava Taneva.

  Oficialul a adăugat că vor fi adoptate măsuri de control a traficului în zonele afectate şi la frontieră, cu ajutorul poliţiei şi al armatei, vor fi dezinfectate fermele şi va fi restricţionată vânzarea cărnii de porc şi a celei procesate.

  Şeful Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria (BFSA), Damyan Iliev, aprecia săptămâna trecută că valoarea pagubelor provocate în cazul în care ţara nu reuşeşte să stopeze epidemia se va ridica la două miliarde de leva.

  Guvernul de la Sofia a alocat 3,7 miliarde de leva pentru combaterea pestei porcine africane, în condiţiile în care în Bulgaria sunt 1,2 milioane de porci crescuţi în ferme.

  Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.

  Pesta porcină africană nu afectează omul, ci doar porcii domestici şi mistreţii.

  Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

  Sursa: Agerpres

  Sursa foto: pixabay.com