-

Planta cu "două feţe"- o investiţie de succes în România

Înainte de 1989, această plantă era cultivată cu succes în ţara noastră. În prezent însă, planta "cu două feţe", cum i se mai spune, nu mai este cultivată aproape deloc.

Deşi este o afacere agricolă de succes, cu o rentabilitate peste medie, teama de necunoscut reprezintă unul dintre principalele motive pentru care mulţi fermieri sunt reticenţi în privinţa cultivării ricinului.

Din seminţele de ricin se extrage un ulei gălbui bogat în acizi graşi nesaturaţi, folosit de secole în scopuri terapeutice. Se spune că ricinul are peste 200 de utilizări în domeniile medical, farmaceutic şi cosmetic.

Iată câteva dintre proprietăţile sale medicinale:

- întăreşte sistemul imunitar (are efect antioxidant)
- combate afectiuni grave, precum Parkinson, scleroza multiplă, artrita, reumatismul
- este foarte eficient în tratarea problemelor dermatologice: inflamaţii, arsuri, acnee, eczeme, cearcane întunecate, riduri, degerături. Uleiul de ricin este un emolient natural care stimulează producţia de colagen şi elastină
- elimină constipaţia
- stopează căderea părului şi ajută la regenerarea acestuia
- atenuează durerile provocate de sciatică
- combate infecţiile, ajută la cicatrizarea ombilicului nou-născuţilor
- este foarte folosit în compoziţia produselor cosmetice, a săpunurilor, textilelor, medicamentelor, uleiurilor de masaj
- are un rol important în tratamentul ridurilor, întinerirea pielii şi diminuarea cearcănelor.

În plus, ricinul mai are un avantaj: este foarte puţin cultivat la ora actuală în România, ceea ce denotă o concurenţă redusă. Acesta este un argument puternic în favoarea demarării unei afaceri în domeniu. Dacă adăugam şi faptul că, de pe urma unei investiţii de cca 1.500 de euro se obţin în jur de 35.000 de euro, în condiţiile în care cultura presupune doar câteva lucrări periodice de întreţinere, sperăm că v-am convins să vă îndreptaţi atenţia către o investiţie în cultura de ricin.

Iată de ce ai nevoie ca să înfiinţezi o cultură de ricin:

- un hectar de teren nepretenţios (planta creşte cam în orice condiţii)
- lucrări obişnuite de pregătire (arat, discuit)
- cca 35 kg de seminţe, care costă în jur de 100 de lei/kg

Înainte de înfiinţarea unei plantaţii, trebuie pregătit terenul prin urmatoarele lucrări: suprafaţa de teren necesită o arătură adâncă la 30-35 cm, o discuire, la fel cum se procedează la înfiinţarea culturii de porumb.

La semănat se foloseşte acelaşi echipament ca şi la porumb, iar distanţa la plantare este de 75 cm între rânduri şi 25 cm între plante pe rând. Ricinul se poate planta pe orice tip de sol, dar este recomandat să se înfiinţeze plantaţii în partea de sud a României, deoarece această plantă de origine subtropicală are nevoie de o toamnă târzie pentru ca seminţele să ajungă la maturitatea optimă de recoltare.

Semănatul se execută primăvara în luna aprilie, iar germinaţia începe la temperaturi medii zilnice de cca. 10°C. La 12-13°C răsărirea se petrece uniform după 7-8 zile de la semănat. Plantele tinere sunt foarte sensibile la ger, la -1°C stagnează în dezvoltare. Între -2 şi -3°C frunzele se prezintă ca arse şi multe dintre plante pier.

Înflorirea se petrece în condiţii bune la 15-20°C, iar maturizarea la 20-25°C. Semănarea se poate face atât mecanizat, cât şi manual. După experienţa de patru ani de zile în cultivarea ricinului dl Conţ spune că a constatat că, mărind distanţele între plante la 55-70 cm între rânduri şi la 60-70 cm între plante, acestea au avut o dezvoltare foarte bună. În cărţile de specialitate se spune că, pentru înfiinţarea unui hectar cu ricin, sunt necesare 25-30 kg de sămânţă. Anul acesta, fermierul din Cluj a pus ricin şi în ghivece biodegradabile. Este un studiu prin care speră să câştige aproximativ o lună de vegetaţie a plantei pe care ulterior să o planteze în câmp. Astfel evită şi pericolul de a pierde recolta din cauza unor îngheţuri timpuri de toamnă.

Lucrări agrotehnice

Ricinul se îngrijeşte foarte uşor. Are nevoie de mult soare, de apă în cantităţi moderate, nu are preferinţă de sol, dar e bine ca pământul în care este cultivat să fie bogat şi bine drenat. Pentru a obţine o recoltă bună trebuie să se realizeze două prăşile mecanice şi una manuală pentru a elimina buruienile şi dăunătorii. Alte lucrări presupun ierbicidarea, răritul plantelor, aplicarea tratamentele fitosanitare, recoltatul, decapsulatul, curăţarea de corpuri străine şi seminţe neconforme, depozitare şi prelucrare. Costurile pentru înfiinţarea şi întreţinerea plantaţiei se repartizează către arătura de toamnă care costă aproximativ 500 lei, discuitul de primăvară înainte de semănat aproximativ 250 lei. Urmează apoi semănatul mecanizat care costă în jur de 250 lei. Preţul unui kilogram de sămânţă ameliorată este de cca 450 lei. Preţul pentru 15 kilograme de sămânţă necesară pentru înfiinţarea unui hectar este de 6.750 lei.

Boli şi dăunători

Cultura de ricin poate fi afectată de anumite boli şi de dăunători, de aceea sunt necesare unele tratamente fitosanitare. Putregaiul cenuşiu al ciorchinilor este o boală care apare în anii ploioşi şi se manifestă în timpul coacerii ciorchinilor. Practic, aceştia putrezesc, pierd capsulele sau cad cu totul la pământ. Omida capsulelor de bumbac are o lungime de circa 4 cm şi o culoare variabilă de la verzui la roşcat-violet sau chiar brun-închis. Capul omidei este de culoare brunie. Omizile apar de 2-3 ori pe an şi cauzează pagube majorităţii culturilor. La ricin omizile atacă mugurii şi florile, pe care le distrug complet. Murgociul (buha semănăturilor) este omida unui fluture. Ea este de culoare cenuşie-deschis, are până la 4-6 cm lungime şi prezintă pe cap două pete negre. Trăieşte în pământ, iar ziua stă încolăcită, la mică adâncime, în apropierea plantelor. Murgociul atacă plantele mai ales în cursul nopţii, rozând tulpina aproape de suprafaţa pământului. Plantele atacate se ofilesc şi se usucă. Atunci când atacul este mai slab, chiar dacă plantele nu pier, ele rămân mici şi nu pot da o producţie normală.

Cu o minimă atenţie pentru evoluţia în bune condiţii a culturii, se pot obţine la începutul toamnei peste 1.500 kg de seminţe pe care le poţi valorifica fie en-gros, la preţul de 100 de lei/kg, fie în cantităţi mici, la pretul de 0,5 lei/boaba, către clienţi care vor să cultive ricinul în scop ornamental (în acest al doilea caz, preţul de vânzare ajunge practic la peste 1.000 de lei/kg).

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Foto: Pixabay

Articole înrudite