-

Bani europeni în sprijinul fermierilor bistriţeni

Peste 1500 de proiecte din Bistrița-Năsăud au fost selectate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pentru a primi finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

1376 proiecte au fost deja contractate, suma intrată în conturile beneficiarilor fiind de circa 95 de milioane de euro din totalul de circa 188 de milioane de euro.

Potrivit Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, cele mai multe proiecte, 628, sunt pentru instalarea tinerilor fermieri 25,3 milioane de euro fiind deja în conturile tinerilor fermieri.

În achiziții de utilaje, modernizare de ferme, în exploatații pomicole și în unități de procesare s-au investit 13,1 milioane de euro.

Spre exemplu, o Societate Comercială din comuna bistriţeană Teaca a accesat fonduri europene pentru achiziţia de utilaje şi pentru extinderea capacităţilor de producţie la o unitate de procesare a laptelui.

Tinerii fermieri și cei care au vrut să dezvolte fermele mici au primit, în total, 31,5 milioane de euro.

406 proiecte au fost contractate de tinerii fermieri prin submăsurile 6.1 şi 6.3, sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri şi, respectiv, sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici , un beneficiar de succes fiind Bojor Gavrilă din satul Perişor, comuna Zagra - instalare tânăr fermier.

Viorel Grosu

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite