-

Se suplimentează fondurile europene pentru apicultură

Comisia Europeană a hotarât acest lucru, apicultorii fiind în situația de a avea fonduri suplimentare de 12 milioane de euro. Până in 2022, Comisia va avea disponibili 120 de milioane de euro pentru apicultori.

Fondurile vor putea fi accesate incepand cu 1 august 2019 si vor avea aplicatii deschise pana pe 31 iulie 2022, aflăm de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a spus că: "Apicultura este o parte foarte importanta din sectorul agricol al Uniunii Europene.

Albinele sunt vitale pentru sustenabilitatea agriculturii si pentru sanatatea ecosistemelor. Asadar, este imbucurator faptul ca PAC, in sinergie cu alte fonduri UE, vor putea oferi apiculturilor sprijinul de care au nevoie".

Sprijinul oferit de UE este dublat de contributiile statelor membrelor UE si se va acorda prin programe stabilite la nivelul fiecarei tări. Apicultorii din România vor fi invitati in curând să- și spună părerile despre ce e necesar să se finanțeze în România in acest domeniu.

Printre oportunitatile de finantare se vor regăsi programele educaționale, sprijin pentru pornirea unei afaceri in apicultură, lupta impotriva paraziților și chiar cercetare pentru imbunătățirea calității mierii de albine.

În 2018, în UE, existau peste 17,5 milioane de stupării, administrate de aproximativ 600.000 de apicultori.

Uniunea Europeana este al doilea cel mai mare producător de miere de albine din lume.

În UE doar 60% din cererea de consum de miere poate fi asigurată iar în Romania, Programul National Apicol a având până acum patru măsuri.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Articole înrudite