-

Cârnaţii din Ţinutul Grăniceresc și brânza frământată de Sângeorz Băi vor fi atestate ca tradiționale

Două produse tradiţionale româneşti, brânza frământată de Sângeorz Băi şi cârnaţii din Ţinutul Grăniceresc, se află în procedură de atestare naţională la Ministerul Agriculturii.

Rețetele acestor produse ar data din secolul al XVIII-lea și au fost prezentate, astăzi, de studenţii USAMV Cluj-Napoca în cadrul unui festival culinar. Brânza frământată de Sângeorz Băi şi cârnaţii din Ţinutul Grăniceresc sunt cele două produse pe care organizatorul Festivalului Produselor Tradiţionale Româneşti, Avram Fiţiu, le-a ales pentru atestarea ca produse tradiţionale. Acesta încearcă ca prin asemenea demersuri să sprijine îmbogăţirea spaţiului românesc cu cât mai multe produse tradiţionale competitive la nivel european.

Studenţii care participă la Festivalul Produselor Tradiţionale, organizat în fiecare an la USAMV Cluj-Napoca, sunt tineri aflaţi în ultimul an la Facultatea de Agricultură, care trebuie să prezinte un produs alimentar, de obicei unul inedit, din regiunea din care provin ei, iar procedura implică câteva reguli foarte stricte.

„Dacă vrem să construim un demers de marketing la nivel european încât tot ce avem ca produs autentic românesc să poată intra în competiţie cu un produs la nivel european, este nevoie de o procedură, care începe, de aici, de la Festivalul Produselor Tradiţionale Româneşti, de la un caiet de sarcini prin care se construieşte o poveste unui produs. În momentul în care fiecare student construieşte povestea, Ministerul Agriculturii poate atesta produsul ca fiind unul tradiţional la nivel naţional, după care caietul de sarcini va fi trimis pe procedură europeană la Bruxelles astfel încât şi România să aibă măcar 50 - 100 de produse autentice la nivel european”, a spus Avram Fiţiu, conform AGERPRES.

El a subliniat că ţara noastră are, până în momentul de faţă, doar câteva produse recunoscute la nivel european, în timp ce altă ţări au câteva sute.

La Festivalul Produselor Tradiţionale au participat 20 de studenţi care au venit cu produse ale căror reţete sunt de obicei culese de la săteni, precum sarmale cu Păsat din Gherla (Cluj), plăcintă pe lespede din Câmpeni, plăcintă cu lobodă de Cugir sau prăjitură cu bulion din Unirea (Alba).  

Sursa: agerpres.ro

Foto: mediafax.ro