-

VIDEO. Lucrări de primăvară pentru întreținerea livezilor

Este timpul ca livada să fie "cosmetizată"... asta în cazul în care mulți dintre gospodari nu au făcut-o deja. Primăvara este sezonul în care pomii din ogradă trebuie curățați de uscături și trebuie pregătiți pentru rod cu ajutorul tratamentelor fitosanitare.

Tăierea pomilor fructiferi se realizează din mai multe motive: pentru ca planta să se regenereze - se taie lăstarii bătrâni pentru ca resursele să meargă exclusiv către cei tineri, pentru a stopa o îmbolnăvire - prin îndepărtarea organelor bolnave, dar și pentru a corecta poziția ramurilor, astfel încât să nu se încalece și să împiedice resursele să ajungă în anumite zone.

Tăierea pomilor presupune eliminarea anuală a ramurilor cu poziție verticală de la partea superioară a coroanelor, scurtarea șarpantelor, cât și scurtarea sau eliminarea ramurilor care atârnă la baza coroanei și împiedică efectuarea lucrărilor. Totodată, aceste tăieri se fac și pentru a echilibra vegetația între baza și vârful coroanei, și a șarpantelor din etaje și a ramurilor din coroană. Cu ocazia curățării pomilor primăvara se îndepărtează și inelele de clei sau cuiburile de omizi observate.

După tăierile de rărire, corecție și rodire a pomilor fructiferi și a arbuștilor se recomandă aplicarea unui tratament cu produse pe bază de cupru ca zeamă bordeleză 0,5% (soluție tradițională, ieftină și mai puțin toxică), care va reduce rezerva biologică de ciuperci și bacterii fitopatogene (printre care și cele responsabile de apariția făinării, a moniliozelor, a rapănului sau focului bacterian). Pentru stropiri se alege o zi însorită, fără vânt, când temperatura aerului depășește 5 grade Celsius.

Se va face un nou tratament după 14 zile de la această stropire în livadă, când începe dezmuguritul, cel mai bine într-o zi cu 10 grade Celsius. Important este să nu se anunțe precipitații, pentru ca tratamentul să își facă efectul pe deplin.
Deci se aplică un alt tratament, de data aceasta cu insecticid pentru a preveni atacul unor dăunători (ca acarieni, păduchele de San Jose, cotari, păduchi țestoși, ouă de afide) ce încă iernează în scoarța ramurilor sau a trunchiului, ori chiar pe mugurii ce încep să se dezvolte.

Pentru această operațiune se folosește un produs insecticid amestecat cu ulei horticol cu acțiune sistemică (pătrunde în interiorul plantei) și care totodată sufocă insectele datorită uleiului. Înainte de acest tratament, pentru a îndepărta mecanic măcar parțial, ouăle, larvele sau chiar insectele adulte ce iernează în crăpăturile scoarței, mușchii și lichenii crescuți, se curăță bine trunchiurile copacilor cu peria aspră de paie.

Trunchiurile se dau apoi cu soluție de var (două părți var, o parte argilă și apă sau un amestec de var cu piatră vânătă și apă) în care se adaugă și puțin aracet pentru aderență sporită.

Articole înrudite