-

Nicolae Furdui Iancu, un adevărat simbol al munților Apuseni

Scris de

Nicolae Furdui Iancu (n. 26 oct. 1955, comuna Sohodol) este un interpret român de muzică populară, un adevărat simbol al munților Apuseni și al județului Alba, fiind reprezentativ pentru scena muzicală autohtonă de folclor.

Nicolae Furdui Iancu  este absolvent al Liceului Pedagogic din Abrud. Acesta a urmat cursurile Institutului Pedagogic din Oradea, pe care l-a absolvit in 1979.

A profesat meseria de dascal pana in 1989, cand a renuntat, dedicandu-se in intregime cantecului popular.

Primul contact cu scena al maestrului Nicolae Furdui Iancu s-a petrecut pe vremea cand acesta avea doar 17 ani, cu orchestra liceului unde invata.

Primul succes al solistului a fost in anul 1979, la Festivalul Artei Studentesti, faza republicana, unde a obtinut premiul intai.
Apoi, in anul 1984 a participat la Festivalul de Folclor gazduit de municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde a obtinut Marele Premiu. Imediat dupa acest Festival, in luna decembrie a aceluiasi an, a fost solicitat pentru primele inregistrari radio. Avea pe-atunci 28 de ani.

„Mi-au trebuit 10 ani ca sa imi fac drum, sa ma pot prezenta in fata publicului in asa fel incat sa-l determin sa nu ma uite”.