-

O lună întreagă se sărbătoresc iile, la Cezieni

Ia va fi sărbătorită, începând de azi, 1 iunie, timp de o lună, în cea mai veche așezare din țară care sărbătorește cămașa tradițională este comuna Cezieni din județul Olt. Acum 98 de ani cea mai frumoasă ie era premiată cu grâne și alimente.

Anul acesta ia de Cezieni îsi câstiga în sfârsit importanta la nivel national, Sarbatoarea iilor fiind finantata guvernamental si întinzându-se pe durata unei luni de zile.

Timp de o luna, 1 iunie-1 iulie, în care anul acesta se va organiza Sarbatoarea Iilor la Cezieni, dedicata Centenarului Marii Uniri. La Cezieni s-a sarbatorit ia pentru prima data acum 98 de ani, la inițiativa principesei Brâncoveanu. Prima editie a sarbatorii de la Cezieni este consemnata în 1920, în a treia zi de Paste, când principesa Brâncoveanu, stapâna mosiei si conacului din localitate, le-a premiat pe creatoarele celor mai frumoase ii, în cadrul unei ceremonii la care au participat toti localnicii.

În localitatea Cezieni fiecare femeie cunoaște tainele cusutului camesii traditionale cu fir rosu, pe care, timp de un an, în secret, o pregateste sa fie cea mai frumoasa la hora satului si la concursul local. Densitatea de ii din Cezieni nu are egal în tara, iar concursul ce se organizeaza de decenii, singurul de pe plaiurile mioritice, este anul acesta organizat cu finantare guvernamentala de 570.000 lei.

Sarbatoarea consta în mai multe manifestari: o analiza a iilor cusute în ultimul an, hora satului în care se prind și toți purtatorii de camașa tradiționala, indiferent de vârsta și sex, cele mai frumoase ii cusute în ultimul an, bluze cu motive tradiționale sau camași populare și ii vechi fiind premiate, urmând apoi distractia. Ce este mai interesant la aceasta sarbatoare unica în țara este expoziția de ii. Practic, întreaga comuna devine spațiu expozițional, iar gardurile gospodariilor prind viața prin transformarea în simeze. Nu exista gospodarie care sa nu-și etaleze macar o ie. Multe din creațiile expuse sunt valorificate de creatoare, altele sunt pastrate pentru a fi oferite celor dragi. Exista și ii de care proprietarii nu vor sa se desparta, indiferent de suma oferita de cei care doresc sa le achiziționeze. Ele sunt averea batrânelor din Cezieni, multe dintre acestea având o vechime impresionanta.

Anul acesta, organizata pe o perioada mai lunga de timp, sarbatoarea va cuprinde si un simpozion national cu grupuri de participanti din 20 de zone etnofoclorice ale tarii, lansari de carte, târguri ale mesterilor populari din zona, expozitii.

Ia de Cezieni respecta tehnica de lucru si cromatica specifice portului popular din Câmpia Boianului, adica sunt pe tonuri de rosu, altita ampla si bogata, cromatica vie, stralucitoare, nu abunda paietele si margelele si, fata de iile din alte zone, paleta de culori se încadreaza între rosu, alb, auriu si câteva tonuri de bej si maro.

LAURA STOICAN

Articole înrudite