-

Anul 2019 declarat „An omagial al satului românesc”

Duminică, 6 ianuarie 2019, mii de clujeni au venit în Piaţa Avram Iancu la slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană, la Sfânta Liturghia arhierească, urmată de Sfințirea cea Mare a apei.

Mitropolitul Clujului, IPSAndrei Andreicuţ, a spus în cuvântul de învățătură că anul 2019 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial al satului românesc, îndemnându-i pe credincioși să aibă mai multă grijă de mediul înconjurător și să nu uite de satele românești.

Coborându-se Mântuitorul în Iordan, sfinţeşte firea apelor, sfinţeste natura. De aceea, faţă de natura creată de Dumnezeu şi pusă la dispoziţia noastră ar trebui să avem mult mai multă grijă. (…)

Majoritatea dintre noi suntem cetăţeni ai oraşului, dar foarte mulţi dintre noi provenim de la ţară şi faţă de satul românesc trebuie să avem un ataşament şi o dragoste deosebită.

Sărbătorile sunt frumoase peste tot, odinioară, însă, la sat, ele aveau un farmec aparte. De aceea, constatând că satele îmbătrânesc, locuitorii lor sunt mai puţini, Sfântul Sinod a declarat acest an ca An al satelor româneşti.

Tare am vrea să se regenereze satele noastre româneşti. Această împuţinare a populaţiei este şi pentru că nu este foarte mare natalitatea, dar e, în mod deosebit, pentru că aproape cinci milioane de români au plecat pe alte plaiuri.

Au plecat din motive obiective, pentru pâinea cea de toate zilele.

Dar, încet-încet, s-a creat un curent şi tare am dori ca el să îşi schimbe sensul şi să revină acasă”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

La slujba de Bobotează de la Cluj-Napoca au participat peste 6000 de credincioși, dar și autorităţi locale, județene, militare și oameni de cultură, iar reprezentanţii Mitropoliei Clujului au împărţit enoriaşilor 20.000 de sticle cu agheazmă.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite