-

Doliu în România: A murit Adela Petre, meșter popular apreciat de UNESCO

O veste foarte tristă: a murit una dintre emblemele artei românești, considerată patrimoniu imaterial al umanității, protejată de UNESCO.

Creatoarea de artă populară Adela Petre, deţinătoare a titlului UNESCO de 'Tezaur Uman Viu', a murit în noaptea de miercuri spre joi la vârsta de 90 de ani, după o activitate de aproape 70 de ani. A fost deopotriva țesătoare și rapsod popular, creatoare, culegătoare și interpretă de folclor. Vocea ei unică a marcat pentru totdeauna zona de baștină, Valea Sibiciului. Numeroși interpreți ai Buzăului au preluat de la ea cântecul autentic.

Cunoscuta creatoare de artă populară din păr de capră era membru al Academiei Artelor Tradiţionale din Sibiu, iar în 2002 a primit Medalia Naţională "Serviciul Credincios", clasa a III-a, pentru 'crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire' a unor opere artistice semnificative pentru civilizaţia românească şi universală. Zece ani mai târziu, în 2012, a primit şi titlul de 'Tezaur Uman Viu' din partea UNESCO.

"O veste foarte tristă, Doamna creaţiei populare buzoiene şi româneşti a murit. A fost om de valoare, a promovat cu mare demnitate tradiţiile locale şi naţionale şi a format zeci de tinerii meşteri populari şi a primit cu modestie în 2017 titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Buzău", a declarat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Adela Petre s-a născut pe 10 iunie 1929 în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele, judeţul Buzău şi de-a lungul celor aproape 70 de ani de activitate a cunoscut toţi preşedinţii României, dar şi mari personalităţi cum ar fi Hillary Clinton, Laura Bush, Angela Mekel sau Jill Biden.

 

Articole înrudite