-

Prezenţă numeroasă la evenimentul “Paşti în Maramureş”

Casele ţărăneşti din incinta Muzeului Maramureşului au prins viaţă ieri după-amiază la evenimentul “Paşti în Maramureş”.


Localnici din 15 sate au organizat principalele momente care au loc într-o gospodărie ţărănească înaintea venirii Paştelui, în săptămâna mare, în duminica de Paşte, dar şi în următoarele două zile, respectate cu stricteţe de toată suflarea satului.
Pe o vreme călduroasă, ţăranii care au participat la organizarea evenimentului i-au omenit pe turişti şi invitaţi cu preparate culinare, îndeosebi drob de miel, pască, ouă încondeiate, sarmale şi cârnăciori de casă iar din aperitiv n-au lipsit cozonacii, plăcintele, vinul s-au pălinca.
Pe lângă bucatele tradiţionale, tarafurile şi grupurile de muzică populară au fost de asemenea prezente la evenimentul care aducea mai aproape de oraş pregătirea şi obiceiurile de Paşte din satele judeţului Maramureş.
Partea de culoare a fost oferită de meşterii populari care au expus creaţii proprii, obiecte sculptate, zgărdane, icoane pictate pe lemn sau sticlă, dar şi obiecte de decor ţărănesc.
Turiştii au putut admira expoziţia fotografului italian Virgilio Bardossi, vernisată sub numele de “Întoarcerea. Aceleaşi locuri, aceleaşi personae”, precum şi o expoziţie retrospectivă din ultimii ani a evenimentului “Paşti în Maramureş” iar olandeza Eveline Bervoets a expus cărţi poştale şi printuri de artă despre satul Breb, unde aceasta e proprietara unei pensiuni turistice.
“Atât turiştii, cât şi cei care locuiesc în oraş au avut posibilitatea să admire, dar să şi trăiască pentru câteva ore tradiţiile din satele noastre care se întâmplă în perioada pascală. Cred că ar trebui să facem un efort mai mare pentru a salva şi continua aceste tradiţii”, a spus meşterul popular din comuna Săpânţa Dumitru Pop Tincu, ucenicul şi continuatorul lui Stan Pătraş, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânţa.
Printre invitaţii la eveniment s-a aflat o familie de români din Ucraina iar turişti din Franţa, Spania, Germania, Israel şi SUA s-au bucurat de tradiţiile săteşti şi au gustat din preparatele aduse de ţărani în muzeu.
“Paşti în Maramureş2 a fost organizat de Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei, Centrul Cultural Sighet şi Muzeul Maramureşului.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto:podinaresort.ro