-

Pelerinaj la mănăstirile transilvănene, de Sântă Măria Mare

Mii de pelerini din Bistrița-Năspud pleacă spre mănăstirile din Transilvania care își sărbătoresc hramul pentru a participa la slujbele religioase organizate cu acest prilej.

Cei mai multi pelerini merg la Manastirea Nicula din judetul Cluj unde e icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Mai multe parohii organizeaza pelerinaje la Nicula cu autocarele care îi transporta pe oameni pâna la Gherla.
O procesiune deosebita va avea loc în ajunul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului la Schitul „La Manastire” din Monor. De mai bine de 14 ani, zeci de credinciosi din Bistrita, Reghin si Târgu Mures, care nu reusesc sa mearga la Nicula, pastreaza aceasta traditie.

Altii, în special din zona Nasaudului si de pe Valea Salautei, aleg manastirile maramuresene Rohia si Moisei, mult mai apropiate.

În ultimii ani, loc de pelerinaj a devenit si Manastirea Dobric din judetul Bistrita-Nasaud, supranumita „Nicula Tiblesului”.

La Dobric, pelerinii sosesc înca de marti seara pentru a participa toata noaptea la slujbele oficiate la asezamântul monahal.

În Bistrita-Nasaud, îsi vor mai sarbatori hramul bisericile din satele Albestii Bistritei, Mijlocenii Bîrgaului, Ciosa, Sopteriu si Urmenis.

CFR Calatori va suplimenta trenurile aflate în circulatie pentru a onora toate cererile primite din partea celor care intentioneaza sa calatoreasca spre principalele destinatii de pelerinaj. (CRISTIANA SABAU)

Articole înrudite