-

Obiceiuri de Crăciun, în satele năsăudene

În satele din Bistrița-Năsăud se păstrează mai multe obiceiuri pentru Ajunul Crăciunului, printre cele mai cunoscute fiind umblatul la colindat cu Țurca, Steaua, Viflaimul, Irozii și Belciugarii.

În Ajunul Craciunului, primii care pleaca la colindat sunt copiii mici, care trec din casa în casa si rostesc: „Buna dimineata la Mos Ajun!”. Pentru colindul lor, primesc bani, covrigi sau mere.
În jurul prânzului, la colindat merg si copiii mai mari. Ei formeaza cete sau merg singuri la casele vecinilor si prietenilor. Colindatorii sunt poftiti înauntru si rasplatiti cu prajituri, suc, dar si cu bani.
Abia dupa ce se însereaza, la colindat pornesc si tinerii, care merg, de regula, la cunoscuti unde petrec mai mult timp în compania gazdelor. 
Cu Turca (sau Capra) se merge, de regula, în Ajunul Anului Nou, dar cei care se deghizeaza prefera sa o faca la ambele sarbatori, ca sa adune cât mai multi bani. 
Alte trei obiceiuri – Steaua, Viflaimul si Irozii – sunt pe cale de disparitie, ele fiind pastrate doar de membrii unor ansambluri folclorice, care obisnuiesc sa le prezinte în diverse festivaluri.
Cu Steaua umbla trei flacai care îi întruchipeaza pe cei trei magi si cânta „Trei crai de la rasarit”. Cel din frunte poarta o stea din lemn cu cinci colturi, împodobita cu panglici tricolore.
În cazul Irozilor, personajele sunt Irod, crunt si neînduplecat, doi ostasi romani si cei trei magi. În timp ce Irod le cere ostasilor sa-l omoare pe Iisus, magii îl apara pe prunc si-l ameninta pe Irod cu mânia cereasca.
Viflaimul este o forma de teatru cu masti, care reda scena nasterii lui Iisus, îmbinând dogma crestina cu ritualuri magice.
Pe Valea Ilvelor este bine pastrat obiceiul ca satenii sa fie colindati de Belciugari, tineri costumati în capre si ursi care prezinta în fata gazdelor câte o mica sceneta. (CRISTIANA SABAU) 

Articole înrudite

 • Ce este ia românească

  Bluza tradițională românească - numită și ie națională, este una dintre cele mai importante piese de costum autentic din România. Cu mâneci largi, motive tradiționale și culori naturale, această bluză a inspirat numeroși designeri de modă, iar recent a început să primească din ce în ce mai multă faimă internațională.

  Ia națională este cea mai la modă îmbrăcăminte din România

  Bluza romaneasca este o imbracaminte importanta in costumul popular purtat de femei si sarbatorit in fiecare an pe 24 iunie, atunci cand se sarbatoreste Ziua internationala a iei romanesti.

  Cunoscuta ca si camasa dacica, originile acestei piese vestimentare e indreapta mult spre vechea civilizatie dacica. De fapt, bluza romaneasca a fost descrisa pe diferite basoreliefuri ca fiind o piesa vestimentara cu o vechime de 2000 de ani. In vremurile moderne, specialistii o considera drept contributia poporului roman la diversitatea imbracamintei europene.

  Pe langa taieturile tipice si manecile largi, bluza romaneasca este impodobita cu broderii in culori naturale, combinate armonios. De-a lungul timpului, a fost purtat de tarani, artisti romani si artisti internationali. In plus, bluza romaneasca a inspirat artisti distinsi precum Henri Matisse, care a pictat faimoasa "La blouse roumaine ".

  Tipuri de ii nationale romanesti - arta broderiei populare

  Ia traditionala romaneasca este fabricata din stofa de bumbac alb, sau de matase. Este impodobita cu diferite motive de broderie romaneasca, mai ales in zona manecilor, in zona pieptului si a gatuluu. Interesant este faptul ca fiecare regiune a Romaniei are un stil unic de ie romaneasca.

  De exemplu, celel mai folosit model pentru bluza romaneasca este cel cu broderie facuta pe umeri, numit camasa cu altita. Puteti gasi acest tip de ie in anumite regiuni ale tarii precum Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, Bran si zona Covasna.

  Camasa cu tablie (camasa cu cap) se gaseste in Hunedoara, zona Padureni si Arad. Se caracterizeaza prin ornamente bogate in maneci fara pliuri. Modelul este unul dintre cele mai spectaculoase dintre toate, cu un mare impact vizual.

  In Sibiu si in sudul Transilvaniei gasim un nou stil de bluza populara traditionala. Pe umarul lui ia, exista o banda ornamentala numita umar sau umeras (camasa cu umar). O decorare asemanatoare se vede pe cot, de unde se numeste " pisti cot".

  In Saliste exista o bluza traditionala unica denumita ia cu ciocanele (cu ciocane). Este decorata predominant cu culori negre, iar broderia este inlocuita cu panglici negre cusute pe camasa. In unele cazuri, insertiile sunt rosii, galbene sau albastre si, mai rar, fire de aur.

  Foto: Pixabay

 • Programul „Tomate 2019” – lansat oficial

  Programul guvernamental „Tomate 2019” a fost lansat, oficial, la Botoşani. Primele producţii de roşii vor fi livrate pe pieţele din municipiul reşedinţă de judeţ.

 • Măsurișul oilor de la Pria

  Mii de persoane din judeţele Sălaj, Cluj şi Bihor sunt aşteptate astăzi, la "Măsurişul oilor de la Pria", ediția cu numărul 53.

 • Aproape 30 de mii de locuri de muncă vacante la nivel naţional

  Peste 29.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

 • "Rapsodia păstorească", o sărbătoare de aproape jumătate de veac

  Desfășurată în fiecare primăvară de aproape o jumătate de secol, rapsodia este una dintre cele mai longevive manifestare din țară.