-

Tradiţii de Crăciun în judeţul Covasna

În judeţul Covasna, peste tot miroase a scorţişoară şi a cozonac proaspăt scos din cuptor. Chiar dacă au fost aproape 6°C astăzi la Sfântu Gheorghe, a plouat şi zăpadă aproape că nu mai e deloc, atmosfera de Crăciun pluteşte deasupra.

Aici Crăciunul are fel de fel de arome: de la scorţişoară, vanilie, vin fiert până la cea de langoşi şi de kurtos kalacs.

În Târgul de Crăciun, care va fi deschis până în Ajun, îşi expun produsele meşteşugari, artizani şi designeri locali de la care poţi cumpăra dulciuri, obiecte din pâslă, piele, os, ceramică, jucării din lemn, bijuterii şi mărgele, rochii tradiţionale, produse cosmetice naturale, dar şi cărţi. Una dintre principalele atracţii ale târgului este o iesle care ne aminteşte de cea din Bethlehem, unde s-a născut Pruncul Sfânt.

O iesle populată de personaje biblice, dar şi de animale, spre marea bucurie a copiilor. De altfel, acesta este unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri de iarnă care se mai păstrează în judeţul Covasna, în special în localităţile locuite majoritar de maghiari. Înaintea Crăciunului, grupuri formate din circa zece persoane, atât copii, cât şi adulţi, pornesc prin sate, oprindu-se la casele la care sunt invitaţi ca să aducă vestea naşterii Domnului. Aceştia duc cu ei o întreagă recuzită din care nu lipsesc ieslea cu pruncul şi păpuşile reprezentând craii, păstorii, pe Maria şi Iosif.

RADOR