-

Parada mascaţilor, în comuna Păuneşti, din judeţul Vrancea

Comuna Păuneşti, din judeţul Vrancea, păstrează o tradiţie veche de sute de ani. În prima zi a noului an, localnici, dar şi spectatori veniţi chiar şi de departe, se adună în centrul comunei pentru a asista la parada mascaţilor, adică a uncheşilor şi a babelor.

Îmbrăcaţi în costume tradiţionale sau înfricoşătoare, locuitorii din Păuneşti alungă astfel spiritele rele din anul care tocmai s-a încheiat.

De la an la an, obiceiul cetelor de mascați de la Păunești, care coboară să ureze, să cânte și să danseze adună și mai mulți participanți, dar și mai mulți invitați. În centrul comunei s-au strâns aproape o mie de oameni.
„Suntem din Adjud. Am venit să vedem Festivalul de datini și obiceiuri, care are loc anual aici, în Păunești. Am fost și anul trecut. Foarte frumos. Din an în an e din ce în ce mai frumos”, spune unul dintre „mascați”.  „Mă costumez aproape în fiecare an. Îmi place că oamenii se costumează când parcă aud acele tălăngi mari car fac un zgomot care alungă spiritele rele”.
Tradiția are origini pierdute în timp, iar păuneștenii o continuă din tată în fiu.
Marian Chiriac, directorul căminului cultural, spune: „Sunt mai multe cete de mascați, care coboară de pe diferite dealuri și se întâlnesc aici, în centru, pentru a-i admira lumea și fiecare să-și arate că este mai frumos, mai puternic. Este o tradiție foarte veche. În trecut, tălăngile erau aceleași, sau de dimensiuni mai mici, ulterior le-au făcut mai mari pentru a ieși în evidență cu sunetul acestora”.

RADOR

Articole înrudite