-

Festivalul Naţional de Pricesne „Cruce Sfîntă Părăsită”

La Pitești, în premieră, în Vinerea Floriilor va avea loc Festivalul Naţional de Pricesne „Cruce Sfîntă Părăsită”, festival-concurs de muzică bisericească.

Aflat la cea de-a doua ediție, acesta se va desfăşura la Parohia Mavrodolu. Cîştigătorii vor primi icoane şi diplome, transmite Constantin Pașol, corespondent Radio Antena Satelor.

Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti organizează în vinerea Floriilor,19 aprilie, Festivalul Naţional de Pricesne „Cruce Sfîntă Părăsită”, dedicat tuturor celor care cunosc şi au drag de cîntecul bisericesc.

Evenimentul, aflat la a doua ediţie, se va desfăşura în cadrul Parohiei Mavrodolu, din Piteşti.

Prima ediţie a avut loc anul trecut, tot în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale la Biserica de lemn din Muzeul Goleşti. Festivalul are trei secţiuni: Secţiunea Solo - sub 18 ani; Secţiunea Solo - peste 18 ani; Secţiunea Grupuri.

Se va interpreta o singură piesă, fără acompaniament, iar durata nu trebuie să depăşească 4 minute. Juriul va fi format din preoţi şi profesori de muzică, iar preşedintele juriului va fi chiar iniţiatoarea proiectului, Elena Sima, interpret de muzică populară, romanţe şi cîntări religioase, colaborator al Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Piteşti.

Participanţii vor primi recomandări personalizate din partea juriului, diplome de participare şi icoane pictate de cursanţii secţiei de Iconografie a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti.

Priceasna este o cîntare executată la slujba liturghiei ortodoxe în timpul împărtăşirii preotului sau, prin generalizare, a credincioşilor.

Ca text şi ca muzică, priceasna sau chinovicul diferă în calendaristica sărbătorească de la praznic (omagiere) la praznic.

În timpul acestei sacre cîntări, care face parte din ritualul Sfintei Liturghii, „se împărtăşeşte preotul cu preacuratul trup şi sînge al lui Hristos”.

Sunt cîntate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioşi, iar în ultimul timp au devenit parte a repertoriului multor artişti populari consacraţi care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea şi păstrarea lor. Înscrierile se fac pînă la data de 17 aprilie la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti sau la adresa de e-mail.