-

La Runcu, începe sărbătoarea “Răvăşitul Oilor”

“Răvăşitul Oilor”, tradiționala manifestare a locuitorilor din comuna Runcu - Dâmbovița, va avea loc la acest sfârșit de săptămână, pe 21 și 22 septembrie.

Manifestarea are loc de sute de ani în satele de păstori, ori alte animale domestice, de la poalele muntelui Leaota.

Anul acesta sărbătoarea ajunsă la cea de-a XXVIII-a ediția va aduna pe cel mai înalt deal din satul Brebu, în vîrful numit "La in", mii de crescători de ovine, cabaline, taurine sau câini ciobănești.

Primarul comunei, Gheorghe Brebeanu:

"Pe lângă crescătorii de animale, aici va fi, timp de două zile, și un târg cu produse pentru toate gusturile. De la producători cu produse animaliere, lactate, brânzeturi ori alte produse proaspete, naturale, din propriile gospodării, la fermieri cu fructe de grădină sau de pădure".

"Tot în cadrul târgului participă meşteri populari din zonă care prezintă modul de realizare a obiectelor din lemn, metale, piei, covoare, ştergare din peste 10 județe ale țării", a mai precizat edilul comunei aflate în sărbătoare.

De asemenea, tot cu această ocazie, se vor organiza și concursuri cu cai de tracțiune, plimbări cu caii de la herghelia din apropiere și multe altele.

Ca la orice sărbătoare, nu va lipsi muzica pentru toate gusturile.

Pe scena special amenajată vor urca rând pe rând, formații locale de dansuri și muzică populară ori artiști consacrați, precum Grupul "Allegrino" coordonat de prof. Vicențiu Pleșa; Ansamblul "Vestitorii Aninoasei" din comuna Aninoasa, Dâmbovița; Formația "Codrulețul" de la Clubul Copiilor Gaești; Formația "Comorile Satului" din comuna Gura Ocniței; Grupul Folcloric "Argeșelu".

De asemenea vor fi și alte tipuri de spectacole cu demonstrați hipice oferite de actorul Denis Ștefan și dresorul Miron Bococi precum și plimbări călare oferit de Hipodromul "Potcoava".

Vor mai evolua Orchestra și soliștii ansamblului "Chindia" -Targoviște; Ileana Pavelescu; Florentina Mâinea; Rodica Voicu; Daniela Ion; Formatia "Andrei Senti"; Constantin Enceanu, Dida Dragan, Marina Florea, Corina Chiriac, Doina Spătaru, Mircea Baniciu.

Prima zi se va încheia cu un foc de tabără și unul de artificii.

În cea de-a doua zi, după ora 12,00 vor evolua artiști consacrați ai folclorului românesc precum: Taraful "Trivale" din Pitești, Cristina Ana-Maria, Taraful "Doina Bascovului" din jud. Argeș, Nicolae Datcu, Maria Loga, Roberta Crintea, Teodora Pană, Camelia Conovici, Sanda Argint, Ileana Laceanu, Mariana Ionescu Căpitanescu, Petrică Mâțu Stoian, Ana Maria Cristea, Gavril Prunoiu, Nicușor Micșoniu, Frații Haiduc, Iulia si Horațiu.

Sursa&foto: Constantin Pasol

Articole înrudite

  • Se încheie "Răvășitul Oilor" la Runcu

    Cea mai mare sărbătoare a toamnei, “Răvăşitul Oilor”, se încheie duminică seară (n.r. 22 septembrie 2019) la Runcu, în Dâmbovița.

  • Brașov: Începe a X-a ediție a Festivalului Oierilor de la Tohanul Nou

    A X-a ediţie a „Festivalului Oierilor - Târgul de produse tradiţionale”, va avea loc în perioada 29 – 30 septembrie 2018, în Tohanul Nou - zona Tabără spre Bran, judeţul Braşov.Această sărbătoare câmpenească marchează încheierea ciclului pastoral - prin coborâtul oilor de pe munte. Evenimentul doreşte să aducă în atenţia participanţilor unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiţionale din zonă, şi anume „Răvăşitul Oilor”.