-

"Focul lui Sumedru" - Sărbătoare, tradiție, continuitate

În Argeș se fac ultimele pregătiri pentru manifestările sub genericul "Focul lu' Sumedru", manifestări prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dumitru.

Ca în fiecare an, în zona centrală și de nord a Argeșului, în special la Topoloveni, Ștefănești, Călinești, Leordeni, Bogați, dar și în toate satele din Muscel, pe 25 octombrie, are loc tradiționala sărbătoare ”Focul lu’ Sumedru", o manifestare ancestrală care are loc an de an, înaintea marii sărbători a Sfântului Dimitrie.

Astfel, în seară dinaintea Sfântului Mare Mucenic, localnicii (în special gospodinele satelor) oferă celor mici şi vârstnicilor, roade ale toamnei precum: nuci, struguri, fructe de toamnă, colaci şi covrigi dar şi câte un păhărel de vin.
În satele de pe valea Argeşului şi a Râului Doamnei se aprind focuri mari din vreascuri şi vegetaţie uscată, iar copiii cântă și strigă în jurul acestuia: "Hai la focul lu' Sumedru / c-a tăiat Dumitru, iedul !".

Tradiţia spune că focul lui Sumedru (adică al lui Dumitru) marchează începutul sezonului rece şi are rolul de a-i atrage pe protectorii culturilor.
Practic aici e pragul dintre sezonul cald și cel rece, sezon care se va încheia la Sîngeorgi (adică la Sf. Gheorghe, pe 23 aprilie).

La aceste manifestări au loc şi spectacole folclorice unde participa interpreți de muzică populară, ansambluri folclorice și grupuri vocale.

Cu această ocazie, la Topoloveni, pe Valea Cârcinovului, va avea loc și Concursul „Cel mai bun distilat” cu două secțiuni: "Auria de Topoloveni" pentru cei din zonă și, "Roua Cârcinovului", pentru participanții din alte localități.

Anul acesta la Târgul săptămânal din Topoloveni are loc acest obicei etnografic ancestral la care la loc de cinste va fi focul, târgul cu produse din gospodării proprii, concursurile de băuturi tradiționale dar și un spectacol artistic.

Printre invitații de la Topoloveni amintim:

· Ansamblul folcloric "Ciuleandra" din Topoloveni;
· Grupul vocal bărbătesc "Haiducii Vlădicii" din aceeași localitate;
· Ansamblul "Călușerii" din Rășinari, jud. Sibiu;
· Ansamblul "Liviu Dafinescu" din Baia de Fier, jud. Gorj;
· Ansamblul “Calabreaza” din Breaza, jud. Prahova;
· Ansamblul "Ion Șerban" din Ișalnita, jud. Dolj;
· Ansamblul "Brădulețul" din Horezu, jud. Vâlcea;
· Ansamblul "Piatra Craiului " din Zărnești, jud. Brașov;
· Ansamblul "Dor" din Băbeni, jud. Vâlcea;
· Ansamblul "Muntișor" din comuna Arefu, jud. Argeș;
· Ansamblul "Stejărelul " din Marunței, jud. Olt;
· Fanfara "Argeșul" a Centrului Cultural Județean Argeș.

Vor cânta interpreții de folclor:

· Grațian Badescu;
· Ana Maria Iorgulescu;
· Sebi David;
· Bianca Ștefan;
· Sebi Dragomir.

La final, pe scena special amenajată, va avea loc un recital al trupei „Fără vise” din Pitești.

Sursa&foto: Constantin Pasol

Articole înrudite