-

Turiştii ademeniţi în weekend la Muzeul ASTRA cu 200 de porţii de pomana porcului

Turiştii sunt ademeniţi să viziteze în week-end Muzeul ASTRA din Sibiu cu bucate tradiţionale şi 200 de porţii de pomana porcului, aici urmând să fie sacrificaţi patru porci din rasa Bazna în cadrul Târgului de ţară la Ignat, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

"La Târgul de Ţară la Ignat se vor sacrifica patru porci din rasa Bazna, una tradiţională, românească. Aceştia cântăresc între 160 şi 180 de kilograme, iar în cele două zile de eveniment se vor pregăti în jur de 200 de porţii de pomana porcului, dar şi preparate emblematice pentru masa de Crăciun, cum sunt cârnaţii, caltaboşul, jumările, toba şi nelipsitul şorici proaspăt. Vizitatorii vor fi invitaţi să deguste din aceste preparate realizate în cadrul atelierelor gastronomice organizate la Târgul de ţară din Muzeul ASTRA. Aici se vor ilustra toţi paşii tradiţionali ai Ignatului la români, adică de la pârlitul cu paie al porcului până la prepararea bucatelor tradiţionale de sărbători. Scopul celor două programe este acela de a facilita vizitatorilor o intrare adecvată în perioada sărbătorilor de iarnă, trezindu-le amintirile şi gusturile copilăriei sau oferind experienţe noi celor mici care vor putea simţi atmosfera din satul de altădată cu tradiţii, obiceiuri, colinde, dar şi cu bucatele tradiţionale de sărbători", a declarat George Tomegea, şef secţie Arheologie, Etno-Arheologie şi Arheologie Experimentală din Muzeul ASTRA.

Potrivit sursei citate, atelierele culinare vor fi însoţite de colindele care vestesc Naşterea Domnului şi urează bun venit Noului An, prin diferitele datini şi obiceiuri de iarnă, cuprinse în calendarul popular din această perioadă.

La Muzeul ASTRA vor veni în weekend artişti consacraţi ca Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu împreună cu Formaţia "Crai Nou", Daniela Carmen Popa, Dominique Simionescu, Anca Mărginean, Doiniţa Sâmbotin, dar şi peste 200 de colindători din cinci ansambluri, grupuri şi formaţii.

Sursa: AGERPRES