-

Parada Lolelor - vechi obicei săsesc, sărbătorit la Agnita, judeţul Sibiu

În oraşul Agnita, din judeţul Sibiu, are loc astăzi tradiţionala Paradă a Lolelor - un vechi obicei săsesc, atestat documentar încă din secolul al XVII-lea şi dus mai departe de locuitorii de astăzi ai oraşului, majoritatea români.

Se spune că personajele mascate au rolul de a alunga iarna grea şi spiritele rele. La sărbătoarea de astăzi au participat şi saşi originari din Agnita, dar stabiliţi de mulţi ani în Germania, care au îmbrăcat şi ei costumul de lolă.

La Parada Lolelor au participat peste 200 de localnici, care, potrivit obiceiului, s-au costumat în lole. Cu muzică de fanfară, în zgomote de bice şi talăngi, au străbătat în alai oraşului.
Este un obicei săsesc. Lolele sunt nişte personaje mascate, care aveau rolul în Evul Mediu să alunge spiritele rele, să alunge iarna grea, dar şi să păstreze o ordine atunci când se preda lada de breaslă de la vechiiul staroste la noul staroste. Toate aceste personaje sunt îmbrăcate într-un costum alb cu negru, poartă în mână un bici, iar la spate le sunt legate clopote, talăngi.
Din Germania a venit chiar preşedintele Asociaţilor agniţenilor stabiliţi acolo. „Hans Georg Richter este numele meu. Acest costum îl am moştenit de la un unchi, e foarte vechi, 100-120 de ani. Am plecat în 1984. Revin acasă de Sărbătoarea Lolelor. E un moment emoţionant. Atâţia ani iară să participi şi să stau aici în faţa publicului e foarte frumos.”

RADOR
Foto: http://primaria-agnita.ro/

Articole înrudite