-

La şezătoare-n sat - Dragobetele prin Argeș

"Coasem, țesem și împletim, și-apoi hora o pornim - Aproape de înserat, facem șezătoare-n sat!"

Sub acest generic, au sărbătorit de Dragobete, tradiționala manifestare a dragostei la români o parte dintre argeșeni.

Sâmbăta trecută, 22 februrarie 2020, în localitatea argeșeană Hârsești din sudul județului, la interferența zonelor folclorice ale Argeșului cu Vlașca, Oltul și Teleormanul, a avut loc o nouă șezătoare a satului, prilejuită de obiceiul străvechi al Dragobetelui.

Mai mult, în satul de pe Valea Cotmenii au venit și musafiri. Așa că "în ajun de Dragobete, au jucat băieți și fete".
Oaspeții au fost membrii mai multor ansambluri de dansuri populare din zonă.

Ansamblul "Doruri de câmpie" din comuna gazdă, Hârsești precum și Ansamblul "Murgulețul" din comuna Popești și "Pițigaia" din Stâlpeni, zona Muscelului sau taraful lui Stângă din Sârbii Măgura (comună vecină din județul Olt). Cu țambal mic (de gât), vioară, acordeon fluier și caval.

Și cum organizatorii nu s-au lăsat vizitați de oaspeți fără a-i omeni cum se cuvine, le-au pregătit și câteva merinde din zona lor.

Astfel, pe pirostrii au fiert, la foc domol, tuciurile cu sarmale și au sfârâit tigăile cu cârnați de casă.

Primarul și viceprimarul au pregătit butoaiele cu țuică de prună și vin de buturugă, iar gospodinele s-au întrecut în a-și etala calitățile și au pregăti celor prezenți, pe loc, delicatese ca la mama acasă: gogoși cu lapte dulce ori clătitele sau papanași cu dulceață și smântână, ori floricele de porumb.

Șezătoarea de la Hârsești s-a încheiat spre miezul nopții cu cântec, joc și voie bună. Amfitrion a fost directorului Căminului Cultural, profesoara Loredana Costache, alături de autoritățile comunei.

Aici, în satul cu "Doruri de câmpie" (nume pe care-l poartă și ansamblul folcloric local) se desfășoară frecvent manifestări tradiționale, unele aproape uitate. Rolul acestora este să amintească tinerei generații că și cusutul, țesutul sau împletitul sunt îndeletnicirile cu care au crescut bunicii și străbunicii celor de azi.

Astfel, în sala căminului cultural au avut loc loc adevărate ateliere de cusut pe pânză, țesut la război și împletit nuiele, fire de lână sau pănușe (foi) de porumb.

Cei mai în vârstă îi învăța pe tineri aceste meșteșuguri, (fără a se inspira de pe telefonul mobil sau rețelele de socializare), ci din ce au învățat de la moșii și strămoșii lor cu ani în urmă.

"Firele împletite ale Mărțișorului simbolizează scurgerea timpului de la începutul Anului agrar și până la următoarea trecere, care va fi peste un an.

Este un fel de talisman, pentru ca purtătorul să fie apărat de cele rele în toate zilele ce se vor scurge"- spune inimoasa directoare a instituției de cultură.

Sursa&foto: Constantin Pasol

Articole înrudite

 • Ce se va întâmpla cu examenele naționale

  Ministrul educației, Monica Anisie, a declarat că în scurt timp va anunța ce se va întâmpla cu examenele naționale și când se vor putea relua cursurile.

 • Distribuție gratuită de semințe țărănești - o inițiativa Eco Ruralis în contextul pandemiei COVID-19

  Asociația Eco Ruralis își exprimă solidaritatea cu toți muncitorii din serviciile esențiale, care se confruntă cu criza COVID-19 și care ne asigură dreptul la sănătate și la hrană.

 • Orice infracţiune săvârşită în timpul stării de urgenţă se pedepseşte în regim agravat

  Orice infracţiune săvârşită în timpul stării de urgenţă se pedepseşte în regim agravat, potrivit Codului Penal.

 • De Paști, mieii vor putea fi sacrificați și în ferme

  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, anunţă că, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, se va permite crescătorilor de ovine să sacrifice mieii pentru sărbătorile de Paști şi în ferme, dar în anumite condiţii stricte.

 • Crucea Roșie Română: Campanie de strângere de fonduri COVID-19

  Crucea Roșie Română lansează campania națională de strângere de fonduri “România salvează România” în cadrul căreia se pot dona 2 euro prin numărul special de SMS 8827, valabil în toate rețelele de telefonie mobilă din țară, fără costuri suplimentare.

  Donații pot fi făcute și prin intermediul site-ului Crucii Roșii Române: www.crucearosie.ro sau direct în contul campaniei RO59BRDE410SV24517324100 (Lei), deschis la BRD Agenția Piața Romana.

  Iuliana Tudor, jurnalist TVR, ambasador al Crucii Roșii Române este ambasadorul oficial al campaniei umanitare de strângere de fonduri “România salvează România”.

  “ În aceste vremuri incerte, știm sigur un lucru: bunătatea și solidaritatea ne fac mai puternici. Pandemia COVID19 este o urgență de sănătate globală care afectează viața și programul zilnic al fiecărei persoane. Am credința că fiecare dintre noi poate ajuta la înfrângerea acestui virus. Este timpul să fim uniți, este timpul să ne implicăm. Salvarea vine de la noi. România salvează România!”, a declarant Iuliana Tudor, ambasador al Crucii Roșii Române.

  De 144 de ani, Crucea Roșie Română a fost alături de populație, în prima linie a asistenței umanitare, în cele mai dificile perioade – inclusiv două războaie mondiale. Pandemia coronavirus de acum nu face excepție. Încercăm prin toate mijloacele să venim în ajutorul tuturor categoriilor sociale afectate de pandemie. Avem nevoie de ajutorul tuturor celor care pot susține acțiunile noastre umanitare.

  “Prin contribuția tuturor, vom putea ajuta unitățile sanitare și vom sprijini cât mai multe persoane vulnerabile care se confruntă cu dificultăți materiale severe și fac față cu greu acestei perioade de stres. Este momentul să ne implicăm și să fim responsabili pentru viitorul acestei țări. România salvează România”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

  Donațiile colectate vor fi utilizate pentru:

  Dotarea unităților sanitare de pe întreg teritoriul României cu aparatură medicală și materiale de strictă necesitate în tratarea persoanelor infectate COVID-19
  Ajutor cu materiale de protecție pentru personalul angajat din instituțiile care asigură permanență în cadrul instituțiilor din subordinea MAI, MAPN, MS.
  Ajutor cu pachete alimentare și pachete igienice pentru persoanele vulnerabile aflate în izolare la domiciliu, în limita resurselor disponibile, și în strânsă legătură cu autoritățile locale.
  Ajutor pentru centrele de carantină din țară, în limita resurselor disponibile, și în strânsă legătură cu autoritățile locale.
  Încă de la începutul acestei perioade de criză, Crucea Roșie Română s-a aflat, conform mandatului său, în colaborare permanentă cu autoritățile naționale și locale și a oferit sprijin logistic, uman și material pentru a consolida răspunsul acestora în pandemia COVID-19.

  Până în prezent Crucea Roșie Română:

  A primit de la persoane juridice donații în bani în valoare de 2 600 000 euro și a achiziționat 375 000 de mănuși de protecție, 300 combinezoane, 1130 litri dezinfectanți ce au fost distribuite la nivel național prin intermediul filialelor sale
  A demarat achiziții pentru: 10 aparate de testare rapidă COVID19, 300 de kituri pentru aparatele de testare rapidă cu care se pot testa 7000 de persoane, 5 ventilatoare mecanice, 1 000 000 măști de protecție .
  A primit materiale de igienă în valoare de 72 000 euro pe care le-a distribuit, prin intermediul filialelor sale, la centrele de carantină, unități medicale, persoane vulnerabile aflate in izolare/autoizolare, însumând peste 5500 de pachete cu produse de igienă.
  Pentru 5 centre de carantină (jud. Timiș, Satu-Mare, Sălaj, Vrancea și în București), Crucea Roșie Română a asigurat din depozitele proprii produse de igienă, apă, lenjerii, produse de curățenie, paturi, pături, și alte materiale de strictă necesitate.
  Prin intermediul programului Banca de Alimente și al donațiilor de la furnizori, au fost colectate și distribuite persoanelor vulnerabile aflate în carantină și / autoizolare, peste 300 pachete cu alimente de bază de 12 kg în valoare de 90 de lei fiecare și 200,000 de iaurturi.
  Cu sprijinul Guvernului României, implementează o campanie națională de informare și conștientizare a populației pentru limitarea răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus. Au fost tipărite 250 000 de broșuri informative, 20 000 de afișe care au fost distribuite la nivel național în mediul urban și rural cu sprijinul voluntarilor.
  În colaborare cu UNICEF România a elaborat materiale de informare pentru copii și părinți cu privire la COVID19 ce au fost postate pe siteul crucearosie.ro și www.unicef.org/romania
  Crucea Roșie Română îndeamnă populația să respecte indicațiile autorităților și să se informeze din surse sigure stirioficiale.ro www.crucearosie.ro, www.ms.ro”, www.dsu.mai.gov.ro, ww.insp.gov.ro

  Televiziunea Română, partener media cu tradiție în susținerea campaniilor umanitare desfășurate de Crucea Roșie Română este, și de data această, alături de organizația noastră. Mulțumim Televiziunii Române pentru promptitudine și implicare. Facem apel către toate instituțiile de presă de a se alătura campaniei ”România salvează România”.