-

Vechi tradiţii populare româneşti din Banat, prezentate la Reşiţa

Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin organizează luni, 9 martie, de la ora 10:00, la Şcoala Gimnazială Nr. 9 din Reşiţa, la etajul I în cabinetul de istorie, "Nunta şi Tocma Cornilor de la Bănia/ Valea Almăjului" şi "Carnavalurile populare de Lăsatul Secului "’ Leoarfele/Făşanc" miercuri, 11 martie de la ora 10:00, la Colegiul Naţional "Mircea Eliade" în sala Amfiteatru de la etajul II. Manifestările sunt prilejuite de Lăsatul Secului.
Evenimentele fac parte din Programul 2 "’ Conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor cu măşti de primăvară al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin şi îşi propun promovarea acestora în mediul educaţional.
"Nunta şi Tocma Cornilor de la Bănia/ Valea Almăjului" constă în prezentarea obiceiului după filmarea din 2019 de către coordonatorul proiectului "’ Angelica Herac, referent de specialitate CJCPCT CS, expoziţie de măşti realizată de către prof. Marinela Alina Ciontea şi o paradă a costumelor cu elevii claselor a III-a A şi B.
Manifestarea "Carnavalurile populare de Lăsatul Secului "’ Leoarfele/ Făşanc" va cuprinde prezentarea cărţii "Practici carnavaleşti de Lăsatul Secului" semnată de prof. Adela Lungu-Schindler şi expunerea obiceiului în urma unor cercetări în teren realizate de către elevii clasei a XI-a C, în diferite localităţi cărăşene. Participarea publicului este liberă.

RADOR
Foto: Nicu Jianu

Articole înrudite