-

Simboluri şi ritualuri ce marchează miracolul Învierii

Cea mai veche şi mai importantă sărbătoare creştină, Paştele poartă cu sine cel mai de preţ simbol al credinţei – învierea si viaţa de după moarte.

Sfântul Apostol Pavel a fost primul care a raportat sărbătoarea Pessah, a evreilor, la Isus Hristos şi i-a îndemnat pe creştini să-l omagieze pe Mântuitor: "Iată Hristos, Paştile nostru, S-a jertfit pentru noi; să prăznuim, deci, nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutăţii şi al vicleşugului, ci cu azimile curăţiei şi ale adevărului" (I Corinteni V, 7-8).

Denumirea de Paşte a fost iniţial aplicată de primii creştini la comemorarea anuală a Cinei celei de Taină, care avea loc în seara de 13 Nisan (ziua a 13-a a lunii Nisan din calendarul evreiesc - prima luna din an, conform Torah) şi consta într-o masă rituală. Această celebrare se substituia vechii mese pascale evreieşti, care marca sărbătoarea azimilor (pâiniţe din făină şi apă, care se mănâncă numai la sărbători).

În primele veacuri ale Creştinătăţii, sărbătoarea s-a numit Paştele Crucii şi Paştele Învierii. Cu timpul, însă, înţelesul cuvântului Paşte s-a restrâns numai la sărbătoarea Învierii.

Noaptea Învierii este petrecută în biserici, în priveghere şi rugăciune, cântări de bucurie şi cu lumină multă, semne ale Mântuirii. Din această noapte şi până la Înălţare, creştinii se salută cu "Hristos a înviat!" şi-şi răspund cu "Adevărat a înviat!"

Indiferent când sau în ce colţ de lume este sărbătorit, Paştele este întotdeauna marcat ca o zi de bucurie, aceea a Învierii Domnului. Este o zi în care creştinii merg la biserică şi respectă tradiţia şi momentul în care întreaga familie, cu mic, cu mare, participă la pregătirile tradiţionale ce includ mese festive, în meniul cărora se află la loc de cinste ouăle roşii, borşul de miel, drobul, stufatul de miel, friptura, mamăliguţa, cozonacul, pasca şi vinul roşu.

Iată care sunt ritualurile pascale şi care este povestea din spatele acestora:

Ouăle roşii

Simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Învierea Sa din morţi.
Oul, el insuşi purtător de viaţă, este simbolul regenerării, al purificării şi al veşniciei. Culoarea roşie a ouălor simbolizează sângele lui Iisus.

În tradiţiile populare, există o mulţime de legende despre ouăle roşii. Se spune că la răstignirea lui Hristos, Sfânta Fecioară Maria a pus un coş de ouă sub cruce, ca să-i îmbuneze pe soldaţi. Stând la picioarele Domnului, acestea au fost înroşite de sângele Lui. O altă legendă povesteşte că o precupeaţă care vindea ouă în piaţă, la aflarea veştii Învierii lui Iisus a zis:"Când ouăle astea se vor înroşi, atunci voi crede!". Şi ouăle s-au înrosit! Există credinţa că cei care ciocnesc ouă se vor întâlni pe lumea cealaltă.

Pasca

Pasca este un fel de cozonac cu brânză care se coace o singură dată pe an, de Paşti. Are formă rotundă pentru că, se zice, scutecele lui Hristos au fost rotunde, o cruce la mijloc şi aluat împletit pe margini. Legenda spune că, în timp ce predica împreună cu apostolii, Iisus a fost găzduit la un om foarte primitor. Când să plece, acesta le-a pus în traistă pâine pentru drum, fără ştirea lor. Întrebându-l pe Hristos când va fi Paştele (era vorba despre Pesah, paştele evreilor, când aceştia sărbătoresc eliberarea din robia egipteană), Hristos le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă. Căutând, apostolii au găsit în traista ce le pusese acel om. De atunci femeile fac pască.

Mielul

Îl simbolizează chiar pe Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, care S-a jertfit pentru păcatele lumii şi a murit pe cruce ca un miel nevinovat.

Crucea

Este simbolul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, al jertfei lui Iisus pentru salvarea omenirii. Împaratul Constantin a declarat-o în cadrul Consiliului de la Niceea din anul 325 d.H. simbol al creştinătăţii.

Lumânarea de Înviere

În noaptea Învierii, fiecare participant la slujbă trebuie să aibă cu el o lumânare pe care o aprinde şi o ţine aprinsă tot timpul săvârşirii Sfintei Învieri. După Înviere, fiecare se întoarce cu lumânarea aprinsă acasă. Se spune că se aduce lumina Învierii sau vestea miracolului. Lumânarea se păstrează tot timpul anului, aprinzându-se ori de câte ori se abate vreo nenorocire asupra familiei, membrii acesteia fiind astfel călăuziţi de lumină.

Iepuraşul

Acesta este un vechi simbol german care provine de pe vremea festivalurilor păgîne. El simbolizează fertilitatea, primăvara. Prima apariţie a iepuraşului, ca simbol al Paştelui, a avut loc în Germania, fiind menţionat în scrieri în jurul anului 1500. Şi tot în Germania, la începutul secolului 17, au apărut primii iepuraşi comestibili, făcuţi din aluat şi zahăr. Se spune că de Paşte iepuraşul este cel care aduce daruri copiilor.

Articole înrudite