-

Pelerinaj la Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj

Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului este precedat de tradiţionalul pelerinaj la Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj. Procesiunea începe miercuri, 14 august, la prânz.

Evenimentele de acolo amintesc de anul 1699, când o icoană aflată în Biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.
Pelerinajul tradiţional de Adormire a Maicii Domnului strânge în fiecare an mari mulţimi de oameni. Ortodocşii se adună la Mănăstirea din Deal, unde vor participa la o Liturghie oficiată de un sobor de preoţi şi călugări, condus de Înaltpreasfinţia Sa Andrei Andreicuţ, mitropolitul ortodox al Clujului.
Greco-catolicii se vor aduna în curtea Bisericii parohiale din sat, unde Liturghia va fi oficiată de proţi conduşi de Preasfinţia Sa Florentin Crihalmeanu, episcopul român unit de Cluj-Gherla. Tot episcopul greco-catolic va conduce, azi, în ajunul sărbătorii, de la ora 16:00, un grup de pelerini care vor porni pe jos din Gherla spre Nicula. Ei vor duce Moaştele Fericitului Iuliu Hossu, vestitorul Unirii Transilvaniei cu Regatul României de la 1 Decembrie 1918 şi, totodată, primul cardinal român din istorie.
Oamenii vin la Nicula pentru a se ruga în faţa unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus, pictată de preotul Luca din Iclod în 1681. În 1699, potrivit rapoartelor armatei austriece, icoana a lăcrimat.

RADOR

Foto: Mănăstirea Nicula

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Articole înrudite