-

Astăzi este sărbătorit Sfântul Alexandru, cel numit ”protectorul omenirii”

Biserica ortodoxă îl sărbătoreşte în fiecare an, pe data de 30 august, pe Sfântul Alexandru, unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și un apărător neînfricat al credinței creștine.

Sfântul Alexandru a trăit la începutul secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare și a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizantului. Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților însă, datorită virtuțiilor sale a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Mitrofan, iar apoi să ajungă el însuși Patriarh.

Sfântul Alexandru este consemnat în credinţa ortodoxă ca fiind unul dintre marii cuvioşi, cinstiţi pentru viaţa şi minunile pe care le-a săvârşit. Din pricina vârstei înaintate Patriarhul din acea vreme al Constantinopolului, Sfântul Mitrofan, l-a rugat pe Alexandru să partipe în locul său la primul Conciliu de la Niceea. Aici Sf. Alexandru a apărat religia şi credinţa împotriva ereziei lui Arie, care susţinea că Fiul nu este veşnic, ci a fost creat de Tatăl.

După ce s-a încheiat Sinodul, un înger i-a apărut Patriarhului spunându-i că cel care va lua scaunul bisericesc va fi Alexandru, slujitorul său. Ajungând Patriarh al Constantinopolului, Sfântul Alexandru, care avea deja aproape 70 de ani a continuat să apere credinţa ortodoxă în faţa intrigilor lui Arie şi a acoliţilor săi, de aceea a fost supranumit ”protectorul omenirii”.

Sfântul Alexandru a trecut la cele veşnice în anul 337, la vârsta de 98 de ani.

Odată cu prăznuirea sfântului ce a marcat istoria creştinătăţii, este motiv de sărbătoare şi bucurie pentru toţi cei care poartă acest nume şi derivatele sale: Alexandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandel, Sanducu, Ducu sau Saşa.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Foto: Wikipedia

Articole înrudite