-

VIDEO. România are o nouă şosea săpată în munte

Este la fel de spactculoasă ca Transfăgăraşanul sau Transalpina, însă este mai puţin cunscută publicului decât aceste două drumuri "veterane", care şerpuiesc munţii ţării noastre, dându-le grandoare şi strălucire.

Inaugurată recent, şoseaua Transluncani este un drum spectaculos săpat în munte, ce străbate culmile înalte ale judeţului Timiş. Acesta a fost realizat în urma unui proiect finanţat cu bani europeni, a cărui investiţie depăşeşte valoarea de un milion de euro.

Şoseaua săpată în munte are o lungime de peste cinci kilometri şi a fost realizată la cea mai mare altitudine din judeţul Timiş, cel mai înalt punct având 700 de metri. Lucrările au fost complexe şi s-au desfăşurat pe parcursul a trei ani, în condiţiile în care aproximativ jumătate din suprafaţa drumului agricol a fost construită în rocă.

Drumul pe cât de util, pe atât de pitoresc, reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru turismul din Timiș. Șoseaua șerpuită care se termină în golul alpin, porneşte din comuna Tomești.

Dificultatea realizării acestui drum a fost o provocare inclusiv pentru constructor. „Complexitatea acestui drum a fost prin faptul că peste 60% din suprafața lui a fost construit în rocă” Costel Medelean - primarul comunei Tomești.

Drumul poartă numle Transluncani, pentru că din punct de vedere al spectaculozităţii, poate concura cu celebrele surate: Transfăgărăşanul şi Transalpina.
„Noi am fost mai rezervați în a-i da un nume, dar oamenii și vizitatorii îi spun Transluncani. Care au fost și au vizitat Transfagarașan și Transalpina spun că poate concura cu aceste două drumuri”, spune primarul Costel Medelean, iniţatorul acestui proiect devenit realitate.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Sursa foto