-

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod nomal, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3...16°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va oscila între 7...22°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -2...10°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheţ superficial la sol. Sunt posibile precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în primele zile ale perioadei.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în sud-estul, local în estul, sudul, vestul și centrul țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, cu excepţia zonelor depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, unde acestea se vor desfăşura uşor mai lent. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi în continuare medie şi bună, îndeosebi la cele înfiinţate în epoca optimă şi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă solului. În semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabă, în special pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol. Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia (70-100%) şi înfrăţire (10-100%), iar la culturile tardive vor predomina apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (30-100%). Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (5-10 frunze). La pomii fructiferi se va semnala în continuare starea de repaus biologic, iar local pe terenurile cu expoziţie sudică se va putea înregistra faza de umflare a mugurilor de rod. În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se va menţine stadiul de repaus vegetativ. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima epocă, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate

Continuarea verificării vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la cele pomi-viticole. Efectuarea arăturilor, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă. Continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU