-

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal în aproape toată ţara, chiar caniculară în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18...29°C, valori mai ridicate cu 1...5°C în raport cu mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 26...36°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va oscila între 10...23°C, la nivelul întregii ţări. Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului, precum şi izolat căderi de grindină.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura neirigată de porumb, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Transilvania, local vestul, nordul și sudul Munteniei, vestul și sud-vestul Crișanei, izolat în nord-vestul Banatului. Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în Dobrogea, Maramureș, cea mai mare parte a Banatului, local sudul, estul, centrul, nordul și nord-estul Moldovei, estul, nordul, izolat în centrul, sudul și sud-vestul Munteniei, nord-vestul și centrul Transilvaniei, vestul Crișanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie vor fi intensificate, îndeosebi pe suprafețele agricole cu o aprovizionare satisfǎcǎtoare cu apǎ a solului. De asemenea, pe terenurile afectate de seceta pedologicǎ se va putea înregistra ofilirea şi rǎsucirea aparatului foliar în orele de amiazǎ la culturile prǎşitoare, uscarea frunzelor bazale, precum şi forţarea proceselor fiziologice ale plantelor. La cultura de grâu de toamnă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, la nivelul întregii ţări. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire (60-100%), maturitate în ceară (30-100%) şi maturitate deplină (10-40%), cu o uniformitate şi vigurozitate a culturilor pe ansamblu bună şi medie. Porumbul îşi va definitiva faza de apariţie a paniculului (100%), aflându-se predominant la înflorire, mătăsire şi maturitate în lapte (10-100%). Local, la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va semnala maturitatea în ceară (10-40%). Cultura de sfeclă de zahăr va înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (60-100%), izolat fiind posibilă declanşarea acumulării zahărului în rădăcină (10-20%). La cartoful pentru consum se vor continua creşterea lăstarilor laterali, înflorirea, şi tuberizarea (70-100%), precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară. Pomii fructiferi se vor afla predominant în fazele de creştere şi coacere a rodului, acumularea zahărului în fructe. De asemenea, la soiurile de sezon se vor continua lucrările de recoltare. În toate podgoriile, la viţa de vie se vor semnala creşterea/dezvoltarea boabelor şi acumularea zaharurilor. Local, la soiurile timpurii de masă se va semnala coacerea în „pârgă”. Lucrările agricole de sezon (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii.

Recomandări de specialitate

Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă. Continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi a dăunătorilor, fertilizări, erbicidări, praşile manuale). Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU