-

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, devenind ușor mai rece, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 7...17°C în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale și 5...14°C spre sfârșitul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1...4°C, la nivelul întregului teritoriu; Temperatura maximă a aerului se va încadra între 10...21°C, în majoritatea regiunilor; Temperatura minimă a aerului se va situa între 0...13°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 10...18°C îndeosebi în zonele de câmpie, favorabilă pentru desfăşurarea fazelor de vegetaţie la culturile semănate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor la grâul de toamnă. Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale în aproape toate regiunile, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului. Ȋn primele zile ale intervalului, cantităţile de apă vor fi mai însemnate, îndeosebi în estul şi sud-estul țării.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în cea mai mare parte a teritoriului. Local în estul, vestul și sud-estul țării, rezerva de apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele biologice la culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole vor evolua în general normal, cu excepţia terenurilor agricole cu deficite accentuate de apă în sol și în zonele depresionare unde ritmurile vegetative ale plantelor vor fi stânjenite temporar. La cultura de porumb va fi posibilă definitivarea maturității depline (80-100%), totodată continuându-se recoltarea. Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate se va afla la acumularea zahărului în rădăcină și maturitatea tehnologică, local declanşându-se lucrările de recoltare. La cartof va fi posibilă finalizarea recoltării pe majoritatea suprafeţelor agricole. Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea fructelor/boabelor/lemnului, recoltarea, îngălbenirea şi căderea frunzelor. Funcţie de data semănatului, la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor înregistra fazele incipiente de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, continuându-se totodată semănatul. Local, pe arealele unde se vor menţine deficite ridicate de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea culturii de rapiţă se va prezenta medie şi slabă. Ca urmare, lucrările agricole de toamnă se vor desfășura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitații.

Recomandări de specialitate

Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon; • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale; • Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă; • Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU