-

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 7...18°C, în toate zonele de cultură, abaterile termice negative fiind de 1...5°C. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 14...23°C, în cea mai mare parte a țării. Temperatura minimă a aerului va oscila între 0...12°C, pe aproape întreg teritoriul, mai scăzută în depresiunile din estul Transilvaniei, până la -2°C, unde izolat, vor fi condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 15...23°C, favorabilă desfăşurării proceselor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate în perioada optimă. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă în cea mai mare parte a ţării, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă se va menține în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Moldova, Banat, Crișana, pe suprafețe extinse din Dobrogea, Muntenia, Transilvania, Maramureș și Oltenia. Local în nordul și sud-vestul teritoriului, aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim. În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în majoritatea regiunilor agricole. Local în centrul, vestul și estul țării se va semnala fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, regimul hidro-termic favorabil din aer şi sol va determina o evoluţie în general normală a proceselor vegetative atât la speciile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole în majoritatea regiunilor agricole, ritmurile de creştere şi dezvoltare fiind mai intensificate în zonele de câmpie, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă în sol. Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge fazele de „burduf”-înspicare (10-100%), înflorire (10-40%), precum și începutul maturității în lapte (10-15%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. La culturile întârziate fenologic se vor semnala fazele de alungire a tulpinii (40-100%), „burduf” și înspicare (10-70%). În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa îşi va continua înflorirea (30-100%), formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-100%). Cultura de floarea-soarelui va parcurge răsărirea (30-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzirea (5-13 frunze) în majoritatea regiunilor agricole, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu bună. Funcţie de data semănatului, la porumb vor predomina răsărirea (30-100%), formarea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (4-8 frunze) în cea mai mare parte a țării, cu o stare de vegetaţie în general bună. La sfecla de zahăr din principalele bazine specializate se vor înregistra fazele de răsărire, dezvoltarea primei perechi de frunze, precum şi alungirea axei hipocotile, în special în Transilvania, iar la cartof, funcţie de data plantatului, predominante vor fi încolţirea, răsărirea, dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) şi local, la soiurile timpurii, tuberizarea (10-20%). În majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi se vor afla la legarea şi formarea rodului, creşterea şi coacerea fructelor, precum şi înfrunzirea. Izolat, la soiurile timpurii de cireş din jumătatea de sud a ţării aflate la maturitatea tehnologică va fi posibilă recoltarea. Viţa de vie îşi va continua fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor, iar în sudul, estul şi vestul ţării se va înregistra înflorirea la soiurile timpurii de masă. În condiţiile agrometerologice menţionate, lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi temporar întrerupte în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Continuarea administrării tratamentelor fito-sanitare la speciile de câmp şi pomi-viticole. Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor (erbicidări, praşile mecanice/manuale) în culturile prăşitoare.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU