-

Brânzeturi, pita, povila, produsele atestate tradițional din Bistrița Năsăud

În anul 2008, primul producător bistrițean a reușit să certifice la Ministerul Agriculturii un produs.

Este vorba despre o cramă de la Lechința, iar în anul 2010 CramaVie-Vin, din aceeași localitate, a primit de la Ministerul Agriculturii certificarea vinurilor produse.

În anul 2015, Asociația Profamilia a primit undă verde de la Ministerul Agriculturii pentru certificarea a două produse: “Pită cu crumpini” și “Povilă de Bârgău”.

În același an, Romfulda obținea atestate pentru cașcavalul Rucăr, cașcavalul Dalia, sana de 3,5%, lapte bătut de 2 %, chefir de 3,3% și unt superior de 80%.

Un alt producător din domeniul lactatelor, Carmo Lact Monor certifica în 2015 cașcavalul Dalia, cașcavalul Rucăr, laptele bătut de 2%, sana de 3,6% și chefirul de 3,3%.

Timp de patru ani, niciun alt producător bistrițean nu a mai apărut pe lista cu produse certificate de Ministerul Agriculturii.

În 2019, însă, au fost doi producători care au reușit să intre pe piața produselor atestate. Cooperativa Agricolă de Gradul 1 de Producători din Sângeorz Băi se poate mândri cu șase produse certificate: cașcaval, telemea, urdă, smântână, brânză frământată și caș.

Anul 2019 a fost bun și pentru Oprea Marina Magdalena, care deține un PFA ce produce caș de vacă și brânză de vacă frământată pentru care are atestare.

Tot în 2019, cei de la Romfulda au reușit să obțină certificat pentru sana de 3,6%.

Acești producători folosesc materie primă locală, nu adaugă nici un aditiv alimentar, iar produsele le fac cât mai tradițional, după rețete transmise din bătrâni.

Sursa&Foto: Viorel Grosu

Articole înrudite