-

România ocupă ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte statutul profesorilor în societate

România ocupă antepenultimul loc în lume şi ultimul în Europa în ceea ce priveşte statutul profesorilor în societate, potrivit unei cercetări realizate de Fundaţia Romanian Business Leaders.

Din studiu reiese că părinţii îi consideră pe profesori la fel de importanţi precum medicii, dar o treime dintre aceştia nu şi-ar încuraja copiii să urmeze o carieră în învăţământ. La fel şi jumătate dintre cadrele didactice participante la cercetare. Măriuca Talpeş, membru al Fundaţiei Romanian Business Leaders: „Neavând o finanţare, promisă de altfel, de 6% din PIB, salariile de intrare în această meserie au fost foarte, foarte mici, 600-800 de lei”.


Ce putem face în acest sens astfel încât să nu ne mai situăm pe un loc atât de slab în context european? „Să finanţăm Educaţia, să avem acel 6%, iar meseria să devină atractivă pentru copiii buni. Asta înseamnă ca la intrarea în sistemul de învăţământ să avem un salariu comparativ cu un salariu de intrare într-o altă industrie de top. Un 500-600 de euro net ar fi un salariu pe care şi părinţii de altfel l-au recomandat şi ar fi competitiv versus alte meserii atractive din piaţă îna cest moment.

Pregătirea profesorului ar trebui să fie mult mai aprofundată, mult mai practică, să existe un plan de carieră pentru fiecare profesor la nivel de şcoală, de regiume, de judeţ. Noi, ca părinţi, ar trebui să ne dam seama că profesorul înseamnă enorm de mult pentru formarea copiilor noştri şi că trebuie să facem echipă cu dânşii”.

Sursa: AGERPRES