-

Maşinile care nu au ITP valabil vor fi radiate automat din circulaţie

Începând cu data de 20 mai 2018, vor intra în vigoare câteva prevederi legale aspre, ce vizează suspendarea înmatriculării vehiculelor în mai multe circumstanţe.

Astfel, noua lege prevede radierea maşinilor din circulaţie, dacă acestea nu au ITP valabil. La fel se va întâmpla şi în cazul maşinilor vândute, dar care nu a fost trecute pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile.

Circulaţia cu o maşină fără ITP valabil va fi considerată ca şi circulaţia cu o maşină neînmatriculată şi va fi pedepsită cu o amendă cuprinsă între 1305 şi 2900 de lei, plus reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor de înmatriculare. Din 20 mai 2018, maşinile care nu mai figurează în baza de date comună a Poliţiei Rutiere şi a Registrului Auto Roman fără ITP, vor avea suspendată înmatricularea.

O altă situaţie în care maşina nu mai este considerată înmatriculată şi va fi radiată provizoriu este atunci când cineva achiziţionează un autoturism pe care ulterior nu îl trece pe numele său, după termenul prevăzut în lege, de 90 de zile. Cu alte cuvinte, aşa cum se întâmplă des în România, din cauza impozitelor mari şi a evitării plăţii acestora la motorizările cu o capacitate mai mare de 2000 cmc, dacă ai cumpărat un autoturism care nu e trecut pe numele tău, acesta va fi automat scos din circulaţie. Şi, dacă te opreşte poliţia, rişti aceleaşi probleme ca cele menţionate mai sus: amendă de 2900 lei, reţinerea talonului şi a plăcuţelor.

Noile prevederi au fost luate în încercarea de a pune capăt situaţiilor în care noii proprietari de maşini nu notifică autorităţilor schimbarea proprietarului pentru a evita plata unor taxe.

Din fericire, există şi o veste bună... aceasta este legată de faptul că noul sistem va funcţiona începând de acum înainte, bazele de date ale Poliţie Rutiere şi cele ale unităţilor financiare devenind, în sfârşit, comune. Adică poliţistul rutier poate să vadă în sistem dacă acea maşină a fost deja scoasă din evidenţă şi introdusă pe numele noului cumpărător. Însă acest lucru nu este posibil la maşinile care deja au fost înstrăinate anterior, dar nu au fost trecute pe numele noului proprietar. Singura metodă prin care un agent de la Poliţia Rutieră poate să verifice dacă termenul legal de 90 de zile a fost depăşit este să verifice partea cealaltă a certificatului de înmatriculare, la secţiunea „înstrăinat către”.

Sursa foto: pixabay.com

 

Articole înrudite