-

Sfânta Cuvioasă Parascheva adună sute de mii de pelerini la Iași

Iașiul se pregătește pentru cel mai mare pelerinaj ortodox din România. Zeci de mii de pelerini au ajuns deja în Capitala Moldovei pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sfânta este sărbătorită în fiecare an la data de 14 octombrie.

Manifestările dedicate acestei sărbători au loc de joi, 11 octombrie până duminică,14 octombrie. Tot mâine vor fi aduse, spre seară, și moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

Iată programul pelerinajului:

 

Joi, 11 octombrie 2018:

- de la ora 06,30 – Procesiune cu moaştele "Sf. Cuv. Parascheva" și depunerea lor pe platoul din faţa Căminului preoțesc "Sf. M. Mc. Gheorghe" pentru închinare. Va participa PS Calinic Botoșăneanul.

– Orele 07,00-11,30 – Sfinţirea apei (aghiazma mică) și Sf. Maslu ( pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane și sfințirea la butoaiele cu apă lângă corpul C1), Utrenia şi Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji PS Calinic Botoșăneanul.
Aducerea moaștelor "Sf. Ecaterina" – întâmpinare aeroport 18.35

– Orele 16,00-17,00 – Paraclisul "Sf. Cuv. Parascheva" (în Catedrala Mitropolitană).

– Orele 21,00 – 01,00 – Slujba de priveghere a Sf. M. Mc. Gheorghe – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).

 

Vineri, 12 octombrie 2018:

– Orele 07,00 – 12,00 – Miezonoptica, Acatist şi Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji PS Ignatie, episcopul Hușilor.

– Orele 17,00 – 18,00 – Paraclisul "Sf. Cuv. Parascheva"

– Orele 19.00 – 20.30 – Pelerinajul "Calea Sfinţilor" – Procesiune cu moaştele "Sf. Cuv. Parascheva" și moaștele "Sf. M. Mc. Ecaterina" (Se va desfăşura pe acelaşi traseu ca şi anul trecut).

– Orele 21,00 – 01,00 – Slujba de priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).

 

Sâmbătă, 13 octombrie 2018:

– Orele 07,00 – 12,00 – Miezonoptica, Acatist, Ceasurile şi Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

– Orele 09,00 – 12,00 – Sfințirea bisericii "Sf. Mc. Iulian din Tars" din campusul universitar Tudor

– Orele 17,00 – 18,00 – Paraclisul "Sf. Cuv. Parascheva"

– Orele 21,00 – 01,00 – Slujba de priveghere a Sf. Cuv. Parascheva – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).

 

Duminică, 14 octombrie 2018:

– Orele 07,00 – 09,00 – Miezonoptica, Acatistul "Sf. Cuv. Parascheva", Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană).

– Orele 09,00 – 13,00 – Sfânta Liturghie arhierească (pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt).

– Ora 17,00 – 18,00 – Paraclisul "Sf. Cuv. Parascheva".

–Orele 18,00 – Seara Valorilor – Recepție organizată de Primăria Municipiului Iași.

Anul trecut peste 200.000 de creștini au venit la Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sf. Cuvioase Parascheva. Moaștele Sfintei se află de aproape patru sute de ani la Iași.

 

Sursa: Raluca Daria Diaconiuc – Corespondent Radio România Antena Sateler

Sursa foto: m.realitatea.net

 

Articole înrudite

 • Copiii din Iași pot învăța cele mai frumoase meșteșuguri de la meșteri populari consacrați

  Tabăra de creație populară „Micii meșteri din Copou” va avea loc săptămâna viitoare, de luni, 17 iunie, până sâmbătă, 22 iunie, în Parcul Expoziţiei din Iași, vizavi de Grădina Botanică.

 • Locuri de pelerinaj: Mănăstirea Cormaia din Bistriţa - Năsăud

  La poalele colinei Pleşa, nu departe de Sângeorz-Băi, regăsim Mănăstirea Cormaia, un loc minunat, un loc de pelerinaj pentru creştini. Detalii:

  Aici ajung de fiecare dată atât turiştii aflaţi în staţiune, dar şi copiii şi tinerii ce petrec zile frumoase de vacanţă la Tabăra de vară din oraşul - staţiune, transmite Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

  Biserica din lemn de la lăcaşul de cult cu hramul Buna Vestire, de pe Valea Cormăii a avut trei strămutări succesive şi se înscrie prin planimetrie şi elementele decorative în seria de Biserici din lemn de la mijlocul secolului 18, care cuprind un altar decroşat cu trei laturi îmbinate în unghi drept , un naos cu boltă semicilindrică şi un pronaos deasupra căruia a fost amenajată tribuna precum şi un turn cu o galerie deschisă şi coiful octogonal.

  Acoperişul în patru ape, unitar, se sprijiă pe doi stâlpi la colţurile altarului. Ulterior, cu ocazia penultimei strămutări, Bisericii i s-a adăugat un pridvor închis pe latura vestică.

  Biserica posedă valoroase opere de artă, icoane ale pictorului Tudor Zugravu, icoana Deisis, având pe margini apostolii, alte două icoane, Învierea şi Sfântul Nicolae cu datează din anul 1784.

  În ultimii ani, in cadrul ansamblului mănăstiresc a fost contruită o biserica din zid in care obştea oficiaza slujbele. In prezent, Mănăstirea Cormaia este loc de rugăciune si trai pentru cele 21 de măicuţe si duhovnicul - parintele Nicodim Sângeorzan.Mănăstirea are două hramuri pe an : Buna Vestire şi Tăierea Capului

  Sfântului Ioan Botezătorul . Nu este deloc dificil accesul spre Mănăstire , la ieşirea din oraşul Sângeorz - Băi spre localitatea vecină Maieru , se intră pe Valea Cormăii , un sat aparţinător de Sângeorz -Băi.

  După circa 5 kilometri de străbătut pe drum modernizat , pe partea dreaptă urcă o pantă de câteva sute de metri pe Valea Pleşii . În mijlocul verdelui de vară , la răscrucea vânturilor tomnatice dar şi la adăpostul vremurilor grele ale iernii nemiloase, se află Mănăstirea Cormaia, un loc în care orice pelerin ce ajunge dă mâna cu RAIUL!

 • Pelerinajul la locurile sfinte – vindecare sau iluzie?

  Mulţi oameni așteaptă minuni, speră că o persoană sau o entitate din afara lor să le rezolve problemele delicate sau să le îmbunătățească viața.

 • Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți de ortodocși și catolici

  Creştinii ortodocşi şi catolici îi cinstesc, astăzi, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cei mai importanţi apostoli ai lui Iisus Hristos. Peste 450 de mii de români îşi sărbătoresc astăzi ziua.

 • Penitenciarul Iasi devine tabără de creatie pentru zeci de artisti

   

  Arta la rece face parte din programul festivalului Street Delivery Iași, ce are anul acesta tema „Smart Cities”, și este organizat de Penitenciarul Iași.