-

Noile paşapoarte simple electronice şi simple temporare, "aproape imposibil de falsificat"

Noile paşapoarte simple electronice şi simple temporare, care au fost puse în circulaţie în această săptămână, vor fi aproape imposibil de falsificat, a declarat şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte, Mirel Toancă.

El a spus că fiecare filă a noilor documente conţine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, printre care Delta Dunării, Lacul Roşu, Peştera Scărişoara sau oraşul medieval Sighişoara. Chestorul Mirel Toancă a amintit că mai sunt şi alte elemente de siguranţă care se regăsesc în noile paşapoarte.

„Elementele de siguran?ă implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare și elemente optic variabile, precum și unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor menționate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroșu, dar sunt și elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigrani ?i fir metalic, fir de coasere în trei culori: ro?u, galben ?i albastru, una dintre culori fiind fluorescent. În masa hârtiei, este inserat un fir metalic fluorescent, care în lumină UV, reac?ionează în trei culori: ro?u, galben-verzui ?i albastru.
Realizator: Şeful Direcţiei de Paşapoarte a mai precizat că taxele pentru noile paşapoarte vor rămâne aceleaşi, iar cele valabile acum vor putea fi folosite până la expirarea lor. Paşapoartele simple electronice pentru persoanele de peste 18 ani au o valabilitate de 10 ani, iar cele simple temporare sunt valabile 1 an. Chestorul Mirel Toancă a remarcat că datorită măsurilor luate pentru obţinerea mai uşoară şi mai rapidă a acestor documente, în ultimele 6 luni au fost reduse aproape la jumătate cererile de paşapoarte temporare şi au crescut cu peste 37% solicitările pentru paşapoarte simple electronice, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017