-

Veteran stins din viaţă la 104 ani

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Generalul-maior în retragere Constantin Mihalcea, ultimul Cavaler al Ordinului ”Mihai Viteazu”, distinctie primita în 1943 si-a incheiat povestea vietii la 104 ani.

S-a facut remarcat prin faptele exceptionale si vitejia de care a dat dovada pe front, conducând bateria de la Schutow II din 26 decembrie 1942 si actiunea de la Samochin, pe frontul de Est. a fost înmormântat cu onoruri militare, la Focsani, orasul unde a terminat liceul militar.

Batrânul veteran a murit duminica, 2 septembrie, la varsta de 104 ani, la Braila, orasul unde si-a trait mare parte din viata, fiind înmormântat cu onoruri militare, la Focsani, orasul unde a terminat liceul militar.

Constantin Mihalcea s-a nascut în comuna Sintesti, jud. Ilfov, la 21 august 1914. A început studiile la Focsani si a absolvit Scoala Militara de Ofiteri de Artilerie în anul 1935. 

A participat pe front în perioada 31 iunie 1941-31 iulie 1944, atât în Est, cat si în Vest, ca ofiter al Regimentului 3 Artilerie Focsani. A participat la eliberarea Basarabiei, la trecerea Nistrului, Prutului si la luptele din Ucraina, de la Bug si Nipru, ajungând pâna în Crimeea, Caucaz, Istmul Pericop, Krasnodar si stepa Kalmuca, la sud de Stalingrad.

Printre decoratiile primite se afla Ordinul ”Coroana României”, ”Steaua României” si Emblema de Onoare a Armatei României. Dupa trecerea in rezerva a fost numit arhitectul-sef al judetului Galati, desfasurând o activitate remarcabila pe aceasta linie. A lucrat ca inginer pâna la iesirea la pensie.

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

 

Citit 428 ori