-

„Când apar durerile într-un cancer, șansele de vindecare sunt nule”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cancerul reprezintă, potrivit statisticilor, una dintre principalele cauze ale deceselor la nivel global. Boala canceroasă a cunoscut o extindere enormă în ultimii ani, iar cifrele alarmante îi determină pe specialiști să considere cancerul boala secolelor următoare.

Cancerele tubului digestiv reprezintă una dintre cele mai frecvente neoplazii. Despre acestea, ne vorbește în cele ce urmează, profesorul doctor, Cornel Iancu, șeful Clinicii de Chirurgie III.

Ramona Sion: Încep prin a vă întreba, care este cauza apariției unei tumori?

Profesor doctor Cornel Iancu: Nu există o explicație clară a apariției tumorilor. Nu se știe clar, care este etiologia lor. În schimb, se știe că acestea sunt de două feluri: tumorile maligne și tumorile benigne. Cele benigne sunt cele care, în mod normal, nu provoacă complicații grave, iar cele maligne sunt așa numitele cancere. La ora actuală, cancerul are o etiologie necunoscută. Sigur, există o serie de teorii privind factorii favorizanți, dar această problemă nu este rezolvată încă.

Incidența cancerului digestiv a crescut

R.S. : Cancerele tubului digestiv reprezintă una dintre cele mai frecvente neoplazii. În ultimii ani a crescut sau a scăzut incidență cancerului digestiv?

Prof. dr. C.I. : Incidența cancerului digestiv a crescut. Este destul de greu să spunem cât a crescut, pentru că ea este datorată într-o mare parte și creșterii mediei de viață. Cele mai multe cazuri de cancer se înregistrează la persoanele de peste 50 de ani.

R.S. : Unde se pot localiza cancerele tubului digestiv?

Prof. dr. C.I. : Tubul digestiv are o mucoasă. Majoritatea tumorilor canceroase digestive au punctul de plecare la nivelul mucoasei. Tubul digestiv începe de la gură, până la nivelul anusului. Tumorile se pot localiza pe orice parte a tubului digestiv (cavitate bucală, faringe, esofag, stomac, intestin subțire, intestin gros, anus), dar și în organele anexe – ficat, pancreas, căi biliare.

R.S. : Citisem că cele mai frecvente tumori digestive se înregistrează la colon.

Prof. dr. C.I. : Da, ca și incidență la ora actuală, dintre tumorile digestive, colorectalele sunt pe primul loc. În ultima perioadă, în multe țări din lume, au ajuns pe locul 2-3, din totalul tumorilor și cam pe locul 4 sau 5 ca și cauză de deces. Dacă raportăm incidența la mortalitate ne dăm seama că șansa de supraviețuire a oamenilor care au astfel de tumori este mai mare decât a oamenilor care au tumori în alte locuri.

Simptomele apar destul de târziu, în stadii înaintate ale bolii

R.S. : Care sunt primele semne când vorbim de o tumoră colorectală?

Prof. dr. C.I. : Depinde de localizare acesteia. Cele care sunt localizate în partea stângă dau mai frecvent tulburări de tranzit intestinal. Cele care sunt situate în partea dreaptă, prezintă tulburările de tranzit, alternanță între constipați și scaune diareice, hemoragie. Hemoragia este un simptom foarte frecvent. Necazul este că, la majoritatea bolnavilor, aceste semne apar destul de tardiv, în faze avansate ale bolii. Cu cât stadiul este mai avansat, cu atât rata de supraviețuire la distanțe mari este mai mică.

R.S. : Câte stadii există?

Prof. dr. C.I. : Patru stadii sunt, în general. Există și un stadiu în situ, când tumora este localizată strict la nivelul mucoasei, după care vin cele patru stadii. În general prognosticul este favorabil, inclusiv la stadiul 2. La stadiul 3 și 4, în general, prognosticul este destul de slab.

Citeste continuarea AICI

Foto: ClujManifest.Ro

CItește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Citit 2029 ori