-

Alpinistul român Zsolt Torok, dat dispărut de soţia sa, în această dimineaţă, a fost găsit decedat de salvamontişti.

Potrivit şefului Salvamont Sibiu, Adrian David, alpinistul arădean, în vârstă de 45 de ani, a fost localizat în Munţii Făgăraş, în zona vârfului Negoiu, iar operaţiunile de evacuare a trupului neînsufleţit sunt în desfăşurare.

După ce a cucerit cei mai înalţi şi mai periculoşi munţi din lume, de la Anzii Cordilieri şi Alpi şi până la Himalaya, ajungând la peste 7.000 de metri altitudine, acolo unde omul se întâlneşte, la propriu, cu cerul, Zsolt Torok şi-a găsit sfârşitul acasă, în România, pe Vârful Negoiu, care nu măsoară decât 2.535 de metri, şi unde se pare că a alunecat de pe o creastă. Plecase de trei zile într-o expediţie în Munţii Fagaraş, iar în această dimineaţă, după ce soţia sa l-a dat disparut, salvamontiştii din Sibiu şi Argeş au plecat în căutarea lui, localizându-i, în cele din urmă, trupul neînsufleţit. Zsolt Torok era considerat unul dintre cei mai buni alpinişti tehnici din ţara noastră şi vorbea mereu cu pasiune şi însufleţire despre hobby-ul lui. Ultima sa mare expediţie a fost anul trecut, de Centenarul României, când reuşise să amplaseze Drapelul Naţional la 7.165 de metri altitudine, pe vârful Pumori din Himalaya, identificând, în premieră mondială, un nou traseu spre acest pisc. Drapelul cu mesajul "România 100" îl primise de la militarii Batalionului 191 Infanterie Col. Radu Golescu, ce este cantonat in cetatea Aradului. În dialog cu corespondentul nostru, Ioan Suciu, Zsolt Torok vorbea, atunci, despre semnificaţia reuşitei lui şi le transmitea un mesaj militarilor români.
"Zsolt Torok: Am transmis un mesaj scurt de încurajare, ca în momentele grele să se gândească la mine. Este o chestiune simbolică. Să se gândească cum am depăşit eu şi depăsesc mereu obstacolele şi cum 30 de ani de zile m-am ţinut de această meserie de alpinist profesionist.
Reporter: Echipamentul contează şi totodată aţi găsit loc pentru Drapelul României în acest echipament.
Zsolt Torok: Sigur, mi-am făcut poză doar cu Steagul României.
Reporter: Se poate spune că Drapelul României ţi-a ţinut de cald pe vârf?
Zsolt Torok: Sufleteşte, da. Sufleteşte, cu siguranţă. A fost şi o presiune, că este foarte important să reuşim, este vorba de Anul Centenarului, este vorba de o misiune foarte grea şi ar fi fost foarte trist să ne întoarcem fără acest succes."

RADOR

Foto: http://www.romania-actualitati.ro

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.