-

Sărbătorile pascale sunt la o săptămână distanţă şi constănţenii au început marea vânzoleală prin pieţe şi magazine, în căutare de cele necesare pentru masa tradiţională. Autorităţile ne avertizează să fim foarte atenţi de unde ne cumpărăm preparatele specifice.

Aceasta pentru că, din păcate, mulţi comercianţi profită de graba noastră şi încearcă să ne păcălească vânzându-ne produse neconforme sau vechi. În Colegiul Prefectural reunit ieri, reprezentanţii instituţiilor abilitate au anunţat că pregătesc controale de amploare care să descurajeze practicile incorecte ale precupeţilor. Serviciul de Control în Sănătate Publică, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, va desfăşura acţiuni de control igienico-sanitare în unităţile de producţie de produse specifice sărbătorilor pascale, precum carmangerii, laboratoare de cofetărie şi patiserie, unităţi de desfacere, unităţi de alimentaţie publică, hoteluri. Personalul sanitar-veterinar, din cadrul DSVSA, va identifica şi monitoriza producătorii şi comercianţii care taie miei şi prelucrează carne de miel, va asigura controlul stării de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare numai a animalelor sănătoase în locaţii autorizate şi special amenajate.

OPC-ul, pe poziție

Şi inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța vor desfășura, până pe 6 aprilie, controale care vor viza modul de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate și comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale în care se vor urmări, în principal, calitatea produselor comercializate, condițiile la depozitare și comercializare, modul de indicare a prețurilor, legalitatea desfășurării activității. În perioada mai sus menționată se va asigura permanența, în cadrul serviciului de preluare sesizări, la telefonul 0241/550.550, de către o echipă de control în cazul apariției unor solicitări sau evenimente deosebite.

„Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în această perioadă, premergătoare sărbătorilor pascale, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpăraţi produse alimentare perisabile, cum ar fi carnea de miel, peşte, ouă etc, numai din locuri amenajate şi autorizate, precum măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe, care dispun de echipamente, vitrine frigorifice, termometre, şi care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde aveţi certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar”, ne sfătuieşte Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa.

Acesta ne atrage atenţia că, în niciun caz, să nu cumpărăm miei din portbagajele maşinilor, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. „Verificaţi prin apreciere directă dacă produsul respectiv miroase normal, dacă prezintă mâzgă pe suprafaţă şi dacă are o culoare firească. Ca o măsură de prevedere suplimentară este bine să observaţi la mielul cumpărat copita şi dentiţia specifice ierbivorelor, în primul rând lipsa caninilor”, ne mai spune reprezentantul ANPC.

Sursa: Cuget Liber
Sursa Foto: Cuget Liber