-

Centrul istoric al municipiului Bistriţa se va transforma, sâmbătă, timp de opt ore, într-o zonă fără autoturisme, locul acestora urmând să fie luat de biciclete, trotinete sau de simpli pietoni.

Potrivit programului anunţat de primărie pentru marcarea ”Zilei internaţionale fără autoturism”, azi, între orele 9.00 – 17.00, va fi interzis accesul auto în str. Dornei, Piaţa Centrală şi str. Gheorghe Şincai, riveranii fiind rugaţi să parcheze în alte zone. Comercianţii din zona în care se suspendă traficul rutier vor putea efectua aprovizionarea până la ora 9.00 şi după ora 17.00.

Având ca temă în acest an ”Multimodalitatea” şi sloganul '”Combină şi deplasează-te!”, programul evenimentelor include mai multe acţiuni care impun mişcarea în aer liber şi vizează renunţarea la mijloacele de transport poluante.

Între orele 9.00 şi 12.00, Asociaţia sportivă 'România pe bicicletă' va promova traseele pentru biciclete din pădurea-parc Schulerwald, iar între orele 12.00 – 13.00, în zona centrală, va fi încurajat mersul pe jos de către Fundaţia 'Cercetaşii bistriţeni' în cadrul unei acţiuni de tipul unei ”vânători de comori”, completată cu jocuri distractive de mobilitate adresate preşcolarilor şi şcolarilor, organizate în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.

De la ora 13.00, se va da startul în cadrul unui tur ciclist care va cuprinde mai multe zone ale oraşului, participanţii trebuind să aibă vârsta de peste 14 ani. Cu ajutorul Centrului Europe Direct Bistriţa, cei mai în vârstă participanţi, dar şi familiile formate din cel puţin trei membri care se vor înscrie vor fi răsplătite cu premii constând în accesorii pentru biciclete. O altă plimbare cu bicicleta, de data aceasta prin jurul Bistriţei, va începe la ora 15.00, punctul de plecare fiind tot zona centrală a oraşului.În timp ce administraţia locală va sărbători ”Ziua fără autoturism”, filiala judeţeană a Automobil Clubul Român va organiza, la Bistriţa, o paradă cu autovehicule retro şi contemporane, în parcarea unui supermarket.

Aceasta va fi urmată de un raliu ce va străbate mai multe localităţi de pe Valea Bârgăului, cu sosire în Pasul Tihuţa. Potrivit organizatorilor, raliul se doreşte a fi un omagiu adus primei curse de acest tip organizate în România, în data de 22 septembrie 1904, pe traseul Bucureşti - Giurgiu - Bucureşti.

Sursa:agerpres.ro
Sursa foto:locuridinromania.ro

Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă