-

Salvamontiștii nemțeni trag un semnal de alarmă. Turiștii care urcă la Cabana Dochia din masivul Ceahlău nu respectă restricțiile impuse pentru zonele unde se pot înregistra avalanșe, deși sunt semnalizate.

 Mai mult...sunt unii care îndeparteaza aceste marcaje si pun în pericol viata celor care urca muntele în urma lor. La sfarsitul anului trecut, în Jgheabul Cabanei Dochia, salvatorii montani au montat o plasa care închide zona de traseu si o deviaza spre platoul din imediata vecinatate a jonctiunii traseului care vine de pe Jgheabul cu Hotare si cel dinspre Statiunea Durau -Vârful Toaca -Vârful Lespezi. Deviatia pe traseul de iarna are cel mult 150 m.

„Atât trebuie sa ocolesti daca esti un om de munte responsabil, daca tii la viata ta si în ultimul rând daca respecti munca unor oameni care vegheaza ca tie sa nu ti se întâmple nimic rau. Din pacate echipa care a asigurat permanenta la cabana s-a confruntat cu probleme aproape zilnice, generate de catre cei care dintr-o inconstienta care se confunda cu prostia ambalata în îngâmfare, feresc plasa de protectie si deschid poteca direct spre cabana, sectionând vâlcelul. Din urma vin altii, cu sindrom de oaie mioritica si-si spun, ca daca au trecut unii înaintea lor, de ce sa fie ei mai prosti? Atentionati sau întorsi înapoi de echipele Salvamont care patruleaza, arunca vorbe grele, dau ochii peste cap sau ne aduc la cunostinta prin ce munti mult mai mari au umblat ei si multe alte aspecte ale performantelor lor montane, profesionale si intelectuale care nu ne intereseaza absolut deloc”, au precizat salvamontistii nemteni satui de inconstienta unora, care pâna la urma ajung sa aiba nevoie chiar de ajutorul salvatorilor montani, deoarece muntele nu iarta.

Salvamontistii sustin ca zona este periculoasa, acel vâlcel inclinat colecteaza o cantitate mare de zapada si periodic sunt înregistrate avalanse.

GIANINA BUFTEA

Foto: Jurnalul ziar național