Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prognoza pe două săptămâni (7-20 ianuarie): Vreme rece şi precipitaţii în toată ţara

Vremea se va menţine rece în majoritatea regiunilor, cu valori termice ce vor oscila între zero şi -5 grade pe durata zilelor, respectiv între zero şi -14 grade pe timpul nopţilor.

07 Ianuarie 2019, 13:07

Precipitaţiile se vor semnala, în general, pe spaţii mici şi trecător după data de 8 ianuarie, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 7 - 20 ianuarie 2019, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, până în data de 12 ianuarie, vremea va fi rece, cu medii ale maximelor cuprinse între -2 şi 0 grade, cu excepţia zilei de 9 ianuarie, când media acestora se va situa în jurul valorii de 2 grade. Valorile termice diurne vor fi, apoi, în creştere uşoară şi treptată, de la o medie de 2 - 3 grade, spre o medie de 4 - 5 grade în ultimele zile ale intervalului, fiind apropiate de cele specifice perioadei de referinţă. Temperaturile nocturne vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa, în medie, între -5 şi -2 grade, mai puţin în noaptea de 7 spre 8 ianuarie când vor tinde spre pragul de ger, o medie în jurul a -10 grade. Precipitaţii, în general slabe cantitativ, cu caracter temporar, se vor semnala în perioada 8 - 14 ianuarie, apoi vor fi posibile doar pe spaţii mici şi trecător.

În Crişana, până în jurul datei de 14 ianuarie, vremea va fi rece, cu medii ale maximelor cuprinse între -3 şi 0 grade, exceptând zilele de 9 şi 13 ianuarie, când media acestora se va situa în jurul valorii de 2 grade. Apoi, valorile termice diurne vor fi în creştere uşoară şi treptată spre o medie de 3 - 4 grade în ultimele zile ale intervalului, apropiindu-se de cele specifice perioadei de referinţă. Temperaturile minime vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa, în medie regională, între -5 şi -2 grade, mai puţin în noaptea de 7 spre 8 ianuarie, când vor tinde spre pragul de ger, o medie în jurul a -10 grade. Precipitaţii, în general slabe cantitativ, cu caracter temporar, se vor semnala în perioada 8 - 14 ianuarie, apoi vor fi posibile doar pe spaţii mici şi trecător.

În Transilvania, vremea va fi rece în primele două zile, cu temperaturi maxime, în medie regională, în jurul a -4 grade, dar în data de 9 ianuarie acestea vor fi în creştere spre medii de 0 până la 1 grad Celsius. Până pe 11 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea din nou spre o medie de -4 grade. În perioada 13 - 17 ianuarie, media regională a maximelor se va situa între -2 şi 0 grade, cu o uşoară tendinţă de creştere în ultimele zile ale intervalului spre o medie de 1 - 2 grade. Temperaturile nocturne vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa în medie între -8 şi -5 grade, mai puţin în nopţile de 8 şi 9 ianuarie, când acestea se vor situa sub pragul de ger, în medie între -14 şi -10 grade. În zilele de 9 şi 10 ianuarie, vor fi precipitaţii, posibil moderate cantitativ, dar cu caracter local şi temporar şi în perioada 11 - 15 ianuarie, în timp ce în restul intervalului acestea pot apărea doar izolat şi trecător.

În Maramureş, vremea va fi rece în primele două zile, cu temperaturi maxime în medie regională ce vor oscila între -6 şi -5 grade, dar în zilele de 9 şi 10 ianuarie acestea vor fi în creştere spre medii de 0 grade. Pe 11 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea din nou spre o medie de -4 grade, după care, în perioada 12 - 17 ianuarie, media acestora se va situa între -2 şi 0 grade şi abia spre finalul intervalului vor avea o uşoară tendinţă de creştere, spre o medie de 1 - 2 grade. Temperaturile nocturne vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa, în medie regională, între -7 şi -4 grade, cu excepţia nopţii de 7 spre 8 ianuarie, când acestea se vor situa şi sub pragul de ger, în medie spre -14 grade. Precipitaţii, în general slabe cantitativ, se vor semnala cu caracter local şi temporar, în cea mai mare parte a intervalului.

În Moldova, vremea va fi rece în primele două zile, cu temperaturi maxime, în medie regională, în jurul a -4 grade, dar în data de 9 ianuarie acestea vor fi în creştere spre medii de 0 grade. Apoi, până pe 11 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea din nou spre o medie de -4 grade, iar în perioada 12 - 17 ianuarie, media maximelor se va situa în jurul valorii de 0 grade, cu o uşoară tendinţă de creştere în ultimele zile ale intervalului, spre o medie de 1 - 2 grade. Temperaturile minime vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa în medie între -8 şi -4 grade, exceptând nopţile de 8 şi 9 ianuarie, când acestea vor tinde spre pragul de ger, o medie în jurul a -10 grade. În zilele de 9 şi 10 ianuarie, vor fi precipitaţii, local moderate cantitativ, în timp ce în restul intervalului acestea pot apărea doar izolat şi trecător.

În Dobrogea, vremea va fi rece în primele două zile, cu temperaturi maxime, în medie regională, în jurul a -2 grade, după care, în zilele de 9 şi 10 ianuarie, se va încălzi, iar media acestora va creşte spre 4 grade. Pe 11 şi 12 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea din nou spre medii de 0 - 2 grade, apoi vor avea o uşoară tendinţă de creştere spre o medie de 4 - 5 grade, fiind apropiate de cele specifice perioadei. Temperaturile nocturne vor fi preponderent negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa, în medie regională, între -4 şi 0 grade, mai puţin în nopţile de 8 şi 9 ianuarie, când acestea vor tinde spre o medie în jurul a -6 grade. În zilele 9 şi 10 ianuarie vor fi precipitaţii, local moderate cantitativ, în timp ce în restul intervalului acestea pot apărea doar trecător.

În Muntenia, în primele două zile de prognoză, vremea va fi rece, cu o medie regională a temperaturilor maxime în jurul a -2 grade, după care pe 9 şi 10 ianuarie media acestora va creşte uşor spre 2 grade Celsius. Pe 11 şi 12 ianuarie, valorile termice maxime vor fi în jurul unei medii de 0 grade, apoi, până la sfârşitul intervalului, vor avea o tendinţă de creştere treptată, de la 2 spre 4 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa, în medie regională, între -7 şi -3 grade, cu excepţia nopţilor de 8 şi 9 ianuarie, când valorile nocturne vor tinde spre o medie în jurul a -9 grade. În zilele de 9 şi 10 ianuarie, vor fi precipitaţii, local moderate cantitativ în data de 9 ianuarie, în timp ce în restul intervalului acestea pot apărea doar trecător.

În Oltenia, vremea va fi rece în primele două zile, cu temperaturi maxime, în medie regională, în jurul a -2 grade, după care, în perioada 9 - 12 ianuarie, se va încălzi uşor, iar media acestora se va situa între 0 şi 2 grade Celsius. Tendinţa de creştere uşoară şi treptată a valorilor termice diurne se va menţine până la finalul intervalului, când se vor situa în jur de 4 grade. Temperaturile nocturne vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa în medie între -6 şi -2 grade, exceptând nopţile de 8 şi 9 ianuarie, când vor tinde spre o medie de -10 grade, respectiv -8 grade. În data de 9 ianuarie vor fi precipitaţii, local moderate cantitativ, în timp ce în restul intervalului acestea vor apărea doar trecător şi pe arii restrânse.

La munte, pe parcursul zilelor, vremea va fi rece, cu o medie regională a temperaturilor maxime ce va fi cuprinsă între -8 şi -4 grade, cu excepţia zilelor de 7 şi 8 ianuarie, când media va fi cuprinsă între -12 şi -10 grade, precum şi ultimele zile, când se vor înregistra valori termice diurne în medie în jurul a -2 grade. Majoritatea nopţilor vor fi geroase, cu medii ale minimelor ce vor oscila între -12 şi -8 grade, mai puţin noaptea de 7 spre 8 ianuarie, când media va tinde spre -16 grade. Temporar, vor fi precipitaţii, în general slabe cantitativ, în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse în perioada 9 - 15 ianuarie.

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

AGERPRES

Sursa foto: Vacantierul

Etichete : top
Pericol de inundații: Cod galben pe râuri din nouă bazine hidrografice
Mediu 17 Aprilie 2024, 12:40

Pericol de inundații: Cod galben pe râuri din nouă bazine hidrografice

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de inundaţii,...

Pericol de inundații: Cod galben pe râuri din nouă bazine hidrografice
Pasul Prislop din Munții Rodnei, acoperit de ninsoare. Traficul rutier decurge în condiţii normale
Mediu 17 Aprilie 2024, 12:38

Pasul Prislop din Munții Rodnei, acoperit de ninsoare. Traficul rutier decurge în condiţii normale

A nins abundent în Pasul Prislop din Munţii Rodnei, pe DN 18, drumul de conexiune dintre judeţele Maramureş şi Suceava, a...

Pasul Prislop din Munții Rodnei, acoperit de ninsoare. Traficul rutier decurge în condiţii normale
Zăpada domină peisajul la Bâlea Lac: Strat înalt de jumătate de metru și temperaturi de 2 grade Celsius
Mediu 17 Aprilie 2024, 12:18

Zăpada domină peisajul la Bâlea Lac: Strat înalt de jumătate de metru și temperaturi de 2 grade Celsius

Zona turistică Bâlea Lac este acoperită miercuri de un covor gros de zăpadă, de aproape jumătate de metru, în timp ce...

Zăpada domină peisajul la Bâlea Lac: Strat înalt de jumătate de metru și temperaturi de 2 grade Celsius
Pădurile urbane, soluţia în faţa schimbărilor climatice la Timişoara
Mediu 15 Aprilie 2024, 19:41

Pădurile urbane, soluţia în faţa schimbărilor climatice la Timişoara

Noul record termic stabilit de luna martie confirmă faptul că schimbările climatice au devenit o realitate şi impune găsirea...

Pădurile urbane, soluţia în faţa schimbărilor climatice la Timişoara
Poluare gravă, în judeţul Bihor
Mediu 15 Aprilie 2024, 19:36

Poluare gravă, în judeţul Bihor

Poluare gravă pe pârâul Peţea din judeţul Bihor. Poluarea s-a produs pe tronsonul din Oradea până în localitatea Sântandrei,...

Poluare gravă, în judeţul Bihor
Valul de aer polar va duce la scăderea temperaturilor şi la ploi şi vijelii
Mediu 15 Aprilie 2024, 18:36

Valul de aer polar va duce la scăderea temperaturilor şi la ploi şi vijelii

Vremea se strică în zilele următoare, pe măsură ce în România pătrunde un val de aer polar, care va duce la scăderea...

Valul de aer polar va duce la scăderea temperaturilor şi la ploi şi vijelii
Dezvoltare durabilă: Pădure urbană în locul parcului Central din Piatra-Neamț
Mediu 15 Aprilie 2024, 16:27

Dezvoltare durabilă: Pădure urbană în locul parcului Central din Piatra-Neamț

Parcul Central din Piatra-Neamţ va deveni o pădure urbană după ce municipalitatea va finaliza acţiunea de plantare a peste 50...

Dezvoltare durabilă: Pădure urbană în locul parcului Central din Piatra-Neamț
Tehnologia antigrindină nu afectează calitatea mediului, conform Ministerului Agriculturii
Mediu 15 Aprilie 2024, 16:16

Tehnologia antigrindină nu afectează calitatea mediului, conform Ministerului Agriculturii

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP)...

Tehnologia antigrindină nu afectează calitatea mediului, conform Ministerului Agriculturii