-

Problema deşeurilor marine este discutată în aceste zile la Constanţa, unde se desfăşoară un atelier de informare condus de Organizaţia Neguvernamentală Mare Nostrum.

La eveniment participă reprezentanţi din Bulgaria, Georgia, Ucraina şi Grecia. Sunt analizate rapoartele naţionale privind deşeurile marine, lacunele legislative şi blocajele întâlnite în colectarea datelor despre deşeurile marine. 

Plajele de pe litoralul românesc riscă să fie sufocate de deşeuri. Peste 12.000 de deşeuri, totalizând 75 de kg, au fost identificate şi eliminate în aprilie cu 200 mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut.
Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum: „Legislaţia trebuie îmbunătăţită şi protocoalele de monitorizare, pentru că de multe ori, datele pe care le obţinem nu sunt comparabile şi nu ne oferă o imagine foarte clară asupra situaţiei deşeurilor şi de asemenea trebuie întărite măsurile de prevenire a poluării cu deşeuri”.
Mucurile de ţigară sunt pe primul loc, urmate de pungi şi ambalaje din plastic, dar au fost inventariate şi numeroase ace şi seringi utilizate sau blistere pentru medicamente care reprezintă un pericol mare şi pentru oameni, nu doar pentru fauna marină şi costieră. 56% din totalul deşeurilor îl reprezintă elementele din material polimeric artificial, varietăţi din plastic - o problemă globală, spune Aleksandar Shivarov, din partea Black Sea Network Bulgaria, managerul proiectului Marlite: „Este o problema comună. Vedem că plasticul este prezent peste tot în Oceanul planetar, pe ţărmul bulgar, ca şi pe cel românesc. Vrem prin să dezvoltăm o platformă accesibilă tuturor pentru a conştientiza pericolul reprezentat de deşeurile marine.”
Antonios Mazaris, profesor la Facultatea de Biologie a Universităţii "Aristotel" din Salonic a prezentat structura unui portal interactiv accesibil oricui, pentru publicul larg, pentru cercetători, pentru organizaţiile şi instituţiile implicate.

RADOR

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi