-

După episodul de caniculă care a afectat mare parte din ţară urmează o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată.

Meteorologii au emis miercuri noi avertizări cod galben şi cod portocaliu de furtuni valabile până joi la ora 10:00. Sunt posibile ploi torenţiale ce pot cumula 70 de litri pe metru pătrat, grindină de mari dimensiuni şi descărcări electrice. Are detalii Diana Giurgiu de la Administraţia Naţională de Meteorologie: „Codul galben vizează manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată în sudul, sudul-estul şi local în centrul şi estul ţării, precum şi în zonele montane şi submontane. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat şi pe arii restrânse 40-50. În regiunile sudice, în după-amiaza zilei de miercuri va persista vremea călduroasă, izolat caniculară în Lunca Dunării şi disconfortul termic se va menţine accentuat. Codul portocaliu vizează intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină, cantităţi de apă însemnate în judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Constanţa, Tulcea, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Vrancea, Galaţi, Braşov, Covasna, Harghita, precum şi municipiul Bucureşti şi în zona de munte a judeţelor Mureş şi Bacău. Vor fi perioade cu intensificări puternice ale vântului, în rafale de peste 80-100 de kilometri pe oră, vijelii, grindină de dimensiuni medii şi mari, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 de litri pe metru pătrat şi izolat 50-70 de litri pe metru pătrat. Astfel de fenomene se vor semnala la începutul intervalului în centrul ţării şi la munte, iar după-amiaza şi în prima parte a nopţii mai ales în sud-est”.
Joi, între orele 3 şi 10 va mai fi cod galben în sud-estul şi local în sudul ţării. Se vor mai înregistra averse, descărcări electrice frecvente, vijelii şi grindină, cantităţile de apă vor depăşi 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.

RADOR

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi