-

13 zimbri vor fi aduşi, luna aceasta şi în decembrie, din Germania şi Polonia în zona munţilor Făgăraş, de unde specia a dispărut în urmă cu aproximativ 200 de ani.

Proiectul este derulat de Fundaţia Conservation Carpathia, iar ţinta lui este formarea unei populaţii stabile de zimbri, care să trăiască în libertate în munţii Făgăraş.

Până acum, zimbrii au fost reintroduşi cu succes în judeţele Neamţ, Caraş Severin şi Hunedoara, însă este pentru prima dată când se încearcă repopularea munţilor Făgăraş cu această specie. Fundaţia Conservation Carpathia în parteneriat cu alte instituţii internaţionale au obţinut fonduri europene pentru aclimatizarea a 13 zimbri patru din Germania şi a nouă din Polonia, ţintind ca până în 2024 să mărească natural numărul lor la 30 de exemplare. Primii zimbri din Făgăraş vor fi plasaţi pentru câteva luni într-un ţarc de aclimatizare situat în zona lacului Pecineagu, urmând să fie eliberaţi în sălbăticie în primăvara anului 2020. Selecţia zimbrilor a fost făcută pe baza cărţii pedigree europene, astfel încât să se asigure diversitatea genetică între exemplare, pentru a se înmulţi cu succes, să se adapteze rapid în noul mediul natural şi cu şanse maximă de supravieţuire. Pentru a putea fi monitorizate în sălbăticie, exemplarele vor avea ataşate gulere noninvazive cu sistem GPS, care va transmite date în timp real despre poziţia, traseele şi habitatele preferate de turmă.

RADOR

Foto: Pixabay