-

România este prima ţară din regiune care introduce în retail pungi 100% biodegradabile, fabricate din amidon de porumb, astfel încât se degradează rapid.

Acest lucru s-a implementat într-o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni, şi reprezintă o soluţie pentru eliminarea a milioane de pungi de plastic care au „o durată de viaţă” de peste 500 de de ani. 

Pungile biodegradabile sunt disponibile din 5 iunie în toate hipermarketurile din Bucureşti ale retailerului Carrefour România, iar până la finalul anului în toate cele peste 320 de magazine ale grupului existente la nivel naţional.
“Astăzi este a 44-a ediţie a Zilei Mondiale a Mediului. ONU a găsit o temă care să o dezbată astăzi extrem de importantă: îndepărtarea pungilor de plastic. Uitaţi cum România ţine prima pagină a celorlalte state membre UE, prin implementarea pentru prima dată aici la Carrefour, în toate magazinele din Bucureşti, şi urmează în fiecare magazin a pungii biodegradabile. Am avut curajul, împreună cu colegii de la Ministerul Mediului, ca legea privind interzicerea pungilor de plastic sub 50 de microni să fie introdusă de la 1 ianuarie 2019. Abia aştept să fiu astăzi printre primii cumpărători ai dumneavoastră şi în această pungă să reuşesc să cumpăr nişte produse româneşti”, a declarat, azi, Graţiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru şi ministru al Mediului, prezent la lansarea acestui produs.
Aceasta a precizat că România este pionier în implementarea acestui concept în retail, ceea ce demonstrează că românii sunt doritori de a trăi într-un mediu sănătos şi curat.
“Cred că astfel dăm un semn că ne pasă. Ne pasă de tot ce ne înconjoară. Suntem la câteva zile de când Parlamentul European tocmai a adoptat legile de economie circulară şi schimbări climatice. Asta înseamnă că România este într-adevăr pionier şi de data aceasta nu mai suntem la coada cozilor la ceea ce facem noi ca stat european, ci ne poziţionăm chiar pe primul loc. Asta demonstrează că românii sunt doritori de a trăi într-un mediu sănătos, într-un mediu curat, că au grijă foarte mare de resursa noastră naturală, că ne gândim foarte mult cum să începem să reciclăm şi să implementăm conceptul de economie circular”, a spus ministrul.
Potrivit sursei citate, reciclarea acestei pungi poate ajuta industria de compost din România, pentru că ea poate deveni o materie primă utilă atât fermierilor cât şi şi în gospodării.
“Este important că ne gândim cum să începem să ne educăm copiii noştri, cum să începem să consumăm atât cât ne trebuie mâncare şi să nu risipim. Atunci când vrem să o îndepărtăm din propriile noastre gospodării, să o facem în aceste pungi care împreună cu toate deşeurile pe care noi le producem, în afară de cele din ambalaje, pot deveni o materie primă care să ne ajute în propriile noastre gospodării şi nu numai, la asociaţiile de fermierii care pot să îşi susţină pământul, să aibă un rol important să putem să promovăm şi industria de compost din România”, a subliniat şeful de la Mediu.
Ministrul Gavrilescu a adăugat că îşi doreşte ca şi ceilalţi retaileri să înceapă să implementeze punga biodegradabilă, oferind şi câteva beneficii secundare, “pentru că este foarte uşor de ţinut într-o geantă şi este mult mai greu să fie aruncată şi să poată să zboare şi să o vedem în minunata noastră Biosfera Delta Dunării sau pe râurile şi lacurile noastre sau chiar în mijlocul unor spaţii verzi din oraşele din România”.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto:ambalaje.ro